Nieuws

Gezichtsherkenning Google Pixel 8 werkt voor betalingen

Google Pixel 8
© TechPulse / Jeffrey van de Velde
De gezichtsherkenning op de Google Pixel 8 en Pixel 8 Pro werkt ook voor betalingen, meldt Google. Gezichtsherkenning op de Pixels valt nu in de hoogste veiligheidscategorie.

Apple’s iPhone staat sinds jaar en dag symbool als het voorbeeld van hoe gezichtsherkenning zou moeten werken op smartphones. Face ID gebruikt hiervoor wel specifieke hardware, inclusief een sensor die je gezichtscontouren scant met infraroodlasers. Google pakt dit op de Pixel 8 en Pixel 8 Pro iets anders aan: van voor is enkel een reguliere selfiecamera aanwezig. Toch is het Google ogenschijnlijk gelukt zijn gezichtsherkenning in de hoogste veiligheidscategorie, Class 3, te laten vallen.

Zoals gezegd gebruikt Google daarvoor enkel de selfiecamera, die ditmaal wel is uitgerust met dual-pixel autofocus (DPAF). Die sensor werkt in tandem met een Machine Learning (ML)-algoritme voor het vastleggen van je gezichtscontouren in een dieptemap. Steeds als je de selfiecamera gebruikt in de gezichtsherkenning-modus, wordt de bestaande dieptemap vergeleken met een nieuwe meting. Is het resultaat (vrijwel) gelijk, dan wordt je telefoon ontgrendeld – of kan je een betaling uitvoeren.

Inloggen bij je bank

Juist dat laatste is bijzonder. Voordien werd namelijk steeds gedacht dat specifieke hardware, zoals met Face ID, nodig was voor een ‘Class 3’ biometrische classificatie. Nu blijkt een camera met PDAF voldoende om die classificatie te bemachtigen, en dus betalingen uit te voeren. Op Android is die classificatie namelijk vereist om in te kunnen loggen bij betaaldiensten en betalingen uit te voeren.

Tot slot zegt Google dat de gezichtsherkenning van de Pixel 8-serie geïntegreerd is met de nieuwste ‘BiometricPrompt API’. Het gros van de apps gebruikt die API voor biometrische verificatie.

Problemen in het donker

Hoe goed de gezichtsherkenning werkt met een selfiecamera, moet nog blijken. Zeker in het donker is het maar de vraag of het ontgrendelen slaagt. Waar Apple’s Face ID ook in het donker werkt, is er voor de Pixel 8-serie simpelweg te weinig detail van je gezichtscontouren te zien in het donker.

Uitgelicht artikel Google Pixel 8 Google introduceert Pixel 8-serie in België

De terugkeer van gezichtsherkenning op de Pixel 8 (Pro) is zeker en vast opvallend te noemen. Na de Pixel 4-serie nam Google afscheid van gezichtsherkenning; niet zonder reden, daar de herkenning op die telefoons voor bepaalde bevolkingsgroepen te wensen overliet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business