Nieuws

Google Chrome krijgt HDR-ondersteuning op Android 14

Android 14 HDR in Chrome
© Unsplash/Google
Google heeft een update van Chrome voor Android 14 uitgebracht die HDR-ondersteuning introduceert. Hierdoor ondersteunt de browser nu (o.a.) 10-bit AVIF-bestanden.

Android 14 werd woensdag door Google uitgebracht. Vooralsnog krijgen enkel Pixel-telefoons direct toegang tot de stabiele versie van het OS. Android 14 brengt onder meer verbeteringen op het vlak van batterijmanagement en themaopties. Een wijziging die veelal onderbelicht bleef is dat Google in de nieuwste Android-versie ondersteuning voor Ultra HDR heeft ingebakken. Concreet betekent dit dat het OS kan omgaan met ‘JPEG_R’-bestanden. Dit type JPEG-bestand bevat kleurdata voor zowel HDR als SDR-schermen.

Hierdoor kan een foto in twee versies worden gerenderd: in HDR voor HDR-schermen (10-bit) en SDR voor schermen met een kleinere kleurruimte. In de praktijk betekent dit dat HDR-foto’s op de juiste Android-telefoon een nieuwe kleurdimensie krijgen. Dat geldt niet alleen voor foto’s die je zelf nam of je hebt gedownload – ook Google Chrome krijgt toegang tot de Ultra HDR-pijplijn in Android 14. Foto’s in de browser moeten dus ook echt gaan stralen, mits je telefoon HDR ondersteunt (en op de nieuwste Android-versie draait).

Ondersteuning in Chrome omvat volgens Android-expert Mishaal Rahman niet alleen Ultra HDR. Ook ‘absolute HDR-containers’, zoals 10-bit AVIF, kunnen nu door Chrome worden uitgelezen en ook juist worden getoond. Rahman deelde ook diverse beelden waarop het verschil tussen non-HDR en HDR-foto’s in Chrome goed zichtbaar is.

Nieuwste Chrome-versie

Er is nog wel één extra vereiste voor Ultra HDR: je telefoon moet SDR-dimming ondersteunen. Dat is alvast het geval voor Google’s eigen Pixel 7-serie.

Een nieuwe Chrome-versie hoef je alvast niet te installeren. Ondersteuning voor Ultra HDR werd eerder dit jaar toegevoegd in Chromium en is reeds beschikbaar in de recente Chrome-versies op Android. Heb je een tijd geen nieuwe versie van de browser geïnstalleerd? Dan is het raadzaam om de app zeker eens te updaten – al is het maar voor opgeloste kwetsbaarheden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business