Nieuws

Android 14 wordt woensdag uitgebracht

Android 14
© Google
Canadese telecomprovider Telus heeft maandag per ongeluk gelekt dat Android 14 op woensdag 4 oktober wordt uitgebracht.

Google heeft nog geen woord gerept over de officiële introductie van Android 14. Zeker is wel dat de lancering nabij is, zoals nu ook wordt bevestigd door Telus. De provider benoemde maandag op zijn forum dat de uitrol van ‘Android U’, de codenaam van Android 14, woensdag van start gaat. Ook maakt het meteen melding van de toestellen die de update ontvangen – alle Pixel-telefoons ná de Pixel 4a. Dat toestel stond overigens wel in de lijst maar is sinds kort end-of-life, en ontvangt dus geen grote updates meer.

Telus houdt in zijn forumpost wel een slag om de arm voor de lanceringsdatum. “Alle data zijn bij benadering en kunnen worden gewijzigd”, schrijft de provider bij het reeds aangepaste bericht. Het is daarmee nog altijd mogelijk dat Google de lancering van Android 14 uitstelt. Logisch zou dat wat ons betreft niet zijn. Google introduceert woensdag namelijk de Pixel 8-serie, die naar verwachting op Android 14 draait.

Uitgelicht artikel Android 14 officieel Android 14 officieel: eerste Developer Preview staat online

Startschot voor ontwikkeling

Voor fabrikanten als Samsung is de introductie ook het startschot om de ontwikkeling van Android 14 te versnellen. Daar beginnen ze overigens niet nu pas mee. Google geeft zijn partners – die gebruikmaken van de Google Play Services – namelijk op voorhand toegang tot de code van Android 14. Hierdoor heeft de onthulling voor hen een meer symbolische betekenis.

Dit betekent overigens niet dat Samsung eveneens op woensdag de uitrol van Android 14 opstart. Gewoonlijk duurt het nog enkele weken of maanden vooraleer Samsung – en dat geldt net zo voor andere fabrikanten – nieuwe Android-versies uitbrengen. Naast Samsung brachten Nothing, OnePlus en Xiaomi recentelijk al wel bètaversies van Android 14 uit.

Oude releaseschema

Dat Google de nieuwe Android-versie pas in oktober uitbrengt, is opvallend. De laatste jaren werd de nieuwe OS-versie steeds midden september uitgebracht. Vaak ook uit het niets. Waarom Android 14 dit jaar later arriveert blijft koffiedik kijken. Hoe dan ook: woensdag 4 oktober is het zo ver.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business