Nieuws

Chipset Samsung Galaxy S24-serie is ‘70% sneller’

Samsung Galaxy S24 Ultra
© Unsplash / Zana Latif
Samsung heeft verleden week de Exynos 2400 uit de doeken gedaan. Verwacht wordt dat de Galaxy S24-serie gebruikmaakt van die nieuwe, vlottere chipset.

Nadat Samsung voor de Galaxy S23-serie exclusief Qualcomm-chipsets gebruikte, zou dit op de S24-serie weer staan te veranderen. Meer specifiek gaat het om de Europese modellen van de Galaxy S24-serie die terugkeert naar het Exynos-familie. Eerdere geruchten spraken steeds over de Exynos 2400; een chipset die verleden week door Samsung LSI is onthuld tijdens de System LSI Tech Day 2023.

Volgens Samsung LSI is de CPU van de Exynos 2400 tot ‘70% sneller’ dan de Exynos 2200 die de chip staat te vervangen. Ook spreekt de Zuid-Koreaanse technologiegigant over verbeterde AI-prestaties: op dat vlak zou de SoC ‘14,7x sneller’ zijn.

Nieuw op de Exynos 2400 is verder ook de Xclipse 940 GPU. Voor die GPU werkte Samsung weeral samen met AMD’s Radeon-divisie. Ditmaal is de grafische processor gebaseerd op de RDNA 3 GPU-architectuur. Die architectuur gebruikt AMD ook op zijn meest recente grafische kaarten. Samsung laat zich opvallend genoeg niet uit over specifieke prestatieverbeteringen van de GPU. Wel zegt de fabrikant in een persbericht dat de GPU verregaand geoptimaliseerd is voor raytracing.

Generatieve AI-functies

Yong-In Park, President en Head van Samsung System LSI, noemt generatieve AI-functies ‘mogelijk de meest significante trend van het jaar’. Een trend die de chipontwikkelaar dus beantwoord met verbeterde AI-prestaties. Ook liet het alvast een eerste AI-tool zien die de Exynos 2400 aandrijft – text-to-image. Die taak zou de Galaxy S24-serie mogelijk op het apparaat zelf kunnen uitvoeren.

Verbeterde zoomervaring

Ten slotte kondigde Samsung System LSI een nieuw zoomsysteem aan: Zoom Anyplace. Die functie werkt samen met 200 MP ISOCELL-camera’s en maakt het mogelijk om tot 4x in te zoomen op foto’s zonder kwaliteitsverlies. Ook komt Samsung met een nieuwe camerafunctie voor zijn smartphones. De Exynos 2400-SoC gebruikt namelijk AI-objecttracking om objecten te volgen en daar foto’s van te maken, terwijl je een video schiet.

Samsung Galaxy S24-serie

Verwacht wordt dat de Exynos 2400-chipset voor het eerst gebruikt wordt op de Samsung Galaxy S24-serie. Meer specifiek zou het daarbij gaan om de Galaxy S24 en Galaxy S24+. Voor de high-end Galaxy S24 Ultra zou Samsung wereldwijd exclusief gebruikmaken van de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business