Nieuws

Samsung mijdt Exynos voor Galaxy S24 Ultra

Samsung Galaxy S24 Ultra
© Unsplash / Zana Latif
Samsungs aanstaande Galaxy-vlaggenschip krijgt tóch geen Exynos-chipset. Althans, dat zou gelden voor de Galaxy S24 Ultra, die wereldwijd een Snapdragon 8 Gen 3 meekrijgt.

Samsung verraste begin dit jaar vriend en vijand met de Galaxy S23-serie. Voor het eerst besloot de Zuid-Koreaanse fabrikant wereldwijd Qualcomm-chipsets in te zetten. Even leek het erop dat Exynos voorgoed zou verdwijnen van Galaxy S-serie toestellen. De Qualcomm-exclusiviteit blijkt echter van korte duur – het is reeds bekend dat Samsungs Galaxy S24-serie terugvalt op Exynos-chipsets. Meer specifiek zou het gaan om de Exynos 2400. Dit lijkt echter niet het geval voor de Galaxy S24 Ultra.

Geruchtenmaker Revegnus schrijft op X (voorheen Twitter) dat de Galaxy S24 Ultra wereldwijd een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 meekrijgt. Mogelijk mijdt Samsung de Exynos-chipset voor zijn top-of-the-line vlaggenschip. Nog niet eerder differentieerde de fabrikant zijn vlaggenschepen op basis van chipsets.

Voor de Samsung Galaxy S24 en Galaxy S24 Plus staat de Exynos 2400 nog wel op de planning. Dat de Zuid-Koreanen een Qualcomm-chipset gebruiken in het topmodel, is goed uit te leggen. Exynos-chipsets staan namelijk bekend om hun relatief hoge energieverbruik. Bovendien presteren ze vaak slechter dan menig Snapdragon-chipset. Door enkel het topmodel te voorzien van de Snapdragon 8 Gen 3, zou hij zowel qua batterijduur als prestaties boven de andere Galaxy S24-modellen uitstijgen. Ideaal voor marketingmaterialen, en zodoende de verkoop van het Ultra-model.

Grote Galaxy Ultra-upgrade

Samsung lijkt sowieso de propositie van de Galaxy S24 Ultra te willen verstevigen. In eerste plaats krijgt de Ultra hiervoor een nieuwe titanium behuizing mee, tegenover aluminium op de Galaxy S24 en S24 Plus. Ook krijgt de telefoon een nieuwere 200 MP-hoofdcamera (ISOCELL HP2X). Daarnaast is er een nieuwe 50 MP-telefotocamera (3x zoom) aanwezig. De 10 MP-telefotocamera met 10x zoom blijft behouden vanaf de Galaxy S23 Ultra.

Het scherm lijkt verder wel goeddeels gelijk aan zijn voorganger. Naar verluidt meet het AMOLED-scherm 6,8-inch en krijgt het een 120Hz-beeldverversing. Wel zou de piekhelderheid van de Samsung Galaxy S24 Ultra hoger liggen dan op de S23 Ultra, die blijft steken op 1.750 nits. Ter vergelijking: Apple’s iPhone 15-serie haalt steeds een piekhelderheid van 2.000 nits.

Uitgelicht artikel Samsung Galaxy S24 Ultra Batterijen Samsung Galaxy S24-serie staan op de foto

Lancering gepland in 2024

Hoewel steeds meer details uitlekken, moeten we echt nog even wachten op de lancering. Nieuwe Galaxy S-topmodellen worden steevast in januari of februari onthuld. Dit lijkt ook te gelden voor de Galaxy S24-serie.

Neem de genoemde details verder met een korrel zout. Geen van de details zijn officieel bevestigd. Het is goed mogelijk dat de details deels of geheel onjuist blijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business