Nieuws

Passkeys vervangen nu wachtwoorden bij Google

Passkeys bij Google
© Google
Google maakt passkeys vanaf woensdag de standaard inlogmethode voor Google-accounts. Het blijft voorlopig wel mogelijk om wachtwoorden te gebruiken.

Als grondlegger van de Passkeys-standaard voert Google de wachtwoordvervanger per vandaag in als standaard inlogmethode. Eerder was het al mogelijk om op accounts in te loggen met passkeys. Per vandaag krijgen gebruikers bij het inloggen de vraag of ze passkeys willen gebruiken. Zodra die optie is ingeschakeld hoeven gebruikers in de meeste gevallen geen wachtwoord in te vullen. Voor het inloggen met passkeys is enkel een vingerafdruk gezichtsscan of pincode vereist.

Google claimt in een blogpost dat inloggen met passkeys ‘tot 40 procent sneller is’. De inlogmethode is bovendien een pak veiliger dan conventionele wachtwoorden. Dit heeft ermee te maken dat enkel jijzelf de verificatie kan uitvoeren. Dit werkt immers enkel met één van je eigen apparaten. Mocht de passkey uitlekken, dan kan de hacker daar eigenlijk niets mee: zonder biometrische scan of pincode is de passkey waardeloos.

Uitgelicht artikel WhatsApp Passkeys arriveren op WhatsApp

Passkeys bestaan bovendien uit twee delen. Eén deel bevindt zich bij de organisatie, het ander op je toestel. Steeds als je de verificatie uitvoert, wordt er een unieke cryptografische sleutel aangemaakt die aansluit bij je passkey. Dit zorgt er steeds voor dat je veilig kan inloggen. Veiligheid en snelheid – daar ben je dus van verzekerd. Ideaal is ook dat je geen wachtwoorden meer hoeft te onthouden.

Passkeys voor WhatsApp

Google is de eerste organisatie die passkeys als standaard inlogmethode instelt. Andere bedrijven zijn ook stilaan begonnen met de implementatie van de wachtwoordvervanger. Onder meer eBay en Uber implementeerden recentelijk de nieuwe standaard. Op korte termijn zou ook WhatsApp passkeys introduceren, bevestigt Google.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business