Nieuws

Passkeys in WhatsApp nu breed beschikbaar

WhatsApp logo
© Unsplash / Brett Jordan
Alle WhatsApp-gebruikers op Android krijgen sinds maandagavond toegang tot de passkeys-functie. De optie voegt een extra beveiligingslaag toe aan je account op de chatdienst.

Bij het instellen van je WhatsApp-account op een nieuw toestel ontving je voordien steeds een sms-bericht. Dat was de enige beschermingslaag van je account – tenzij je een extra 2FA-beveiligingslaag had ingesteld. Passkeys vervangen nu die oude, onveilige sms’en door cryptografische sleutels. Voor accounts met passkeys geldt dat een biometrische scan of pincode vereist is om toegang te krijgen.

WhatsApp geeft zijn gebruikers op Android nu de mogelijkheid passkeys te activeren. Hiervoor heb je enkel een wachtwoordmanager nodig die passkeys ondersteunt. Volgens WhatsApp slaat het de cryptografische sleutel standaard op in Google’s Password Manager. Andere wachtwoordkluizen – zoals 1Password en LastPass – worden eveneens ondersteund. Je kan dus zelf kiezen waar je jouw passkeys opslaat.

Nieuw is de mogelijkheid voor passkeys in WhatsApp niet. De chatdienst begon enkele maanden terug met het testen van de beveiligingsoptie. Toen was de functie steeds beschikbaar in het bètaprogramma. Maandagavond kwam daar verandering in, en startte de uitrol van passkeys naar alle WhatsApp-accounts op Android. Voor iOS-gebruikers is de optie nog niet beschikbaar.

Extra beveiligingsmaatregel

De komst van passkeys naar WhatsApp is een welkome stap. Sms-berichten zijn immers niet zo veilig als ze lijken. Bovendien kunnen kwaadwillende hiermee je WhatsApp-account overnemen van zodra ze toegang krijgen tot je telefoonnummer. Via sim-swapping proberen criminelen telefoonnummers over te nemen door ze te laten overzetten op een nieuwe simkaart. Hierdoor krijgen ze, ongemerkt, plots toegang tot alle accounts gekoppeld aan dat nummer – en dus ook WhatsApp.

Biometrische beveiliging

Met passkeys is dat verleden tijd. Voor het instellen van een account beveiligd met passkeys is het een vereiste dat je een vingerafdruk, gezichtsscan, pincode of veegpatroon invoert. Bovendien kan dat enkel vanaf het toestel waarop de passkey staat. Hackers moeten in principe eerst de telefoon van een slachtoffer bemachtigen én de juiste verificatie opgeven om het account te stelen.

Met andere woorden: een WhatsApp-account stelen wordt zo bijna onmogelijk gemaakt. Wil je de nieuwe beveiligingsoptie instellen? Hiervoor kan je terecht in de accountinstellingen. Daarin vind je, zodra de optie bij jou beschikbaar is, de optie ‘Passkeys’. Op de redactie was de instelling meteen beschikbaar. De uitrol naar alle WhatsApp-gebruikers laat nog wel enkele dagen op zich wachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business