Nieuws

Desktopchips van Intel (14e gen) ondersteunen Thunderbolt 5 niet 

thunderbolt 5
© iStock
Sommige Intel Core-processoren van de 14de generatie zullen dan toch geen Thunderbolt 5 ondersteunen. Intel had dat eerder beloofd voor alle Raptor Lake Refresh-chips.

Enkele weken geleden onthulde Intel nog zijn Core-processoren van de 14e generatie. De desktopvarianten kregen de naam Raptor Lake. Nu blijkt dat die laatste variant dan toch geen Thunderbolt 5 zal ondersteunen. Intel stuurde het originele persbericht wat bij en zegt dat het meer informatie gaat verstrekken over welke processoren nu precies Thunderbolt 5 zullen ondersteunen en welke niet.

Laptopchips krijgen wellicht wel Thunderbolt 5

In de communicatie over die support doelde Intel wellicht op zijn gloednieuwe Meteor Lake-architectuur voor laptops. Die kunnen wellicht wel gewoon van Thunderbolt 5 genieten. De Raptor Lake-chips voor desktop zijn eigenlijk een zogenaamde ‘refresh’ van de vorige generatie chips, allicht ondersteunen ze daarom geen Thunderbolt 5.

Thunderbolt 5 is de nieuwste generatie van Intels eigen standaard voor connectiviteit. Die belooft een bi-directionele bandbreedte van 80 Gbps en zelfs 120 Gbps bij eenrichtingsverkeer van data. Concreet zal je tot drie 4K-schermen kunnen aansluiten, met een refresh rate van 144 Hz en dat via één poort op je pc. Ook de power delivery wordt sterker.

Thunderbolt 5 voor laptops

Dat Thunderbolt 5 (nog) niet ondersteund zal worden door de desktopchips van Intels 14e generatie is ook niet echt een verrassing, aangezien de technologie in de eerste plaats voor laptops ontwikkeld werd. Ze zijn nu eenmaal kleiner en moeten het vaak met enkele poorten doen. Het is dan zaak om er zoveel mogelijk functionaliteit uit te halen.

Los daarvan zou Thunderbolt 5 wel een aparte, kleine chip vereisen. Zelf als een laptopprocessor de standaard in theorie ondersteunt, zal die dus niet op elke laptop werken. Thunderbolt 5 richt zich eigenlijk vooral op power users en content creators. Voor de meeste consumenten zal Thunderbolt 4 met 40 Gbps nog wel een hele tijd volstaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business