Nieuws

Brave browser installeert ongewenste betaalde VPN-dienst

brave logo
© Brave
Brave installeert momenteel zonder toestemming zijn betaalde VPN-dienst bij gebruikers van zijn browser. De browserontwikkelaar zegt met een oplossing te komen.

Brave zou zich daar sinds midden 2022 schuldig aan maken, meldt Ghacks. De publicatie stelt dat de browser sindsdien zijn Firewall + VPN-service op Windows installeert. Vaak blijft dit onopgemerkt; je merkt als gebruiker namelijk niets van de installatie. De VPN blijft na installatie bovendien in slaapstand. Pas als gebruikers een abonnement nemen op Brave VPN, wordt de service ingeschakeld.

Dat Brave Browser zich schuldig maakt aan zulke praktijken, is op zijn minst opvallend te noemen. De ontwikkelaar adverteert steevast met zijn focus op privacy. De huidige situatie ondermijnt die claims en doet de vraag rijzen hoe deze situatie is ontstaan. Duidelijk is wel dat een oplossing onderweg is – binnenkort wordt de VPN enkel nog geïnstalleerd bij gebruikers met een Brave VPN-abonnement. Ongeweten is nog wanneer die wijziging wordt doorgevoerd.

Het lijkt er niet op dat Brave de Firewall + VPN-dienst gaat verwijderen bij klanten die getroffen zijn. Zij kunnen de installatie wel ongedaan maken door Brave Browser te verwijderen en daarna te installeren zonder administratierechten. Die rechten leiden er nu immers toe dat Brave, zonder dat je daar weet van hebt, zijn VPN kan installeren.

Privacyperikelen bij Brave

Het is niet de eerste keer dat de browserontwikkelaar zijn privacyclaims ondermijnt. Eerder besloot de ontwikkelaar nog eigen affiliate-code te injecteren om geld te verdienen aan webaankopen. Ook verving het advertenties op websites door zijn eigen reclame; weeral om geld te verdienen aan gebruikers.

Uitgelicht artikel Brave zet Google een hak met nieuwe feature voor browser

Het injecteren van eigen affiliate-code is intussen teruggedraaid. Daarnaast geldt vervangen van reclames enkel voor Brave Rewards-gebruikers. Desalniettemin zoekt het bedrijf soms het randje op, en schaadt het daarmee het gevoel van veiligheid dat het gebruikers wil garanderen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business