Nieuws

Brave zet Google een hak met nieuwe feature voor browser

Met een nieuwe functie De-AMP schuift Brave Google letterlijk aan de kant in zijn browser, ter bescherming van de privacy.

Brave kondigt de komst van een De-AMP aan, een nieuwe feature die ze zullen toevoegen aan hun browser. De functie zit nu in bèta maar zal spoedig als een nieuwe default setting worden uitgerold naar de desktop- en Android-versie van Brave, later volgt dan ook nog iOS. Met De-AMP wil Brave aan tegengewicht bieden voor Google’s Accelerated Mobile Pages, kortweg AMP.

AMP is een opensource HTML-framework dat Google openstelt op hun webbeheerders. Pagina’s die dit ondersteunen worden in feite gehost door een server van Google. Je surft dus eigenlijk niet naar de oorspronkelijke website maar naar een cachebestand van die webpagina. Dat heeft een positief effect op de laadtijd van de website, maar de tool is niet onbesproken. Volgens tegenstanders van de tool zou Google met AMP te veel controle hebben gekregen over de inhoud van het internet.

Google buitenspel zetten

Die mening is ook Brave gedaan. In de blog winden ze er geen doekjes om waarom zij vinden dat AMP een bedreiging is voor de privacy van consumenten en de veiligheid van het internet in zijn geheel. De vernieuwde versie AMP 2.0 waar Google nu volop aan werkt zou volgens hen een nog grotere ramp zijn. Met De-AMP willen ze daar tegengewicht voor bieden. Wanneer de instelling aan staat, zullen de algoritmen van Brave speuren naar AMP-HTML-codes. Brave zal dan de servers van Google omzeilen en je leiden naar de oorspronkelijke versie van de webpagina.

Brave zet zich in de markt als een privacyvriendelijke browser en heeft zich in het verleden al vaak kritisch uitgesproken tegen diensten van Google. In 2021 kreeg de browser zijn eigen zoekmachine Brave Search. De dappere pogingen ten spijt staat Brave qua populariteit wel in de schaduw van Google.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business