Nieuws

Je draadloze oortjes werken straks via wifi, als het aan Qualcomm ligt

Qualcomm S7 audio
© Qualcomm
De Qualcomm S7 Pro verbindt je draadloze oortjes via wifi met je smartphone. De verbinding via wifi moet hogere audiokwaliteit dan Qualcomms AptX-codec opleveren.

Waar Qualcomm met name bekendstaat om zijn smartphonechips, ontwikkelt het ook chips voor je draadloze oortjes. Tegenwoordig valt die ontwikkeling steeds onder de noemer ‘Snapdragon Sound’. Die divisie staat nu ook in voor de ontwikkeling en introductie van de S7 en S7 Pro. Beide chips zijn in staat lossless-audiotransfers tussen je smartphone en oortjes mogelijk te maken. De S7 vertrouwt daarbij steevast op bluetooth, terwijl de Qualcomm S7 Pro nog een kaart achter de hand heeft: wifi.

Nu echt: lossless audio

Qualcomm claimt dat draadloze oortjes met een S7 Pro-chip weldra via wifi verbinding maken met je smartphone. Hiervoor vertrouwen ze op een techniek genaamd Expanded Personal Area Network of gewoon ‘XPAN’. “Het helpt uw apparaat het beste van bluetooth en het beste van wifi te gebruiken om baanbrekende nieuwe gebruikerservaringen te bieden, zelfs voor oordopjes”, zo licht Dino Bekis, General Manager van Qualcomms wearable-divisie, toe.

Onder die baanbrekende gebruikerservaringen valt ook de komst van 96kHz lossless audio. Ter vergelijking: de S7 blijft via bluetooth steken op 48kHz. Volgens Bekis is het de eerste keer dat de chipfabrikant werkelijk lossless audio kan aanbieden. Via AptX Adaptive biedt het merk momenteel 24-bit 48kHz-audio aan. Dat is verre van lossless, aldus de General Manager. 96kHz lossless-muziekstreams via bluetooth zijn simpelweg niet mogelijk. Vandaar dat het merk nu kijkt naar een andere route: wifi.

Stroomverbruik: opgelost

Wifi biedt namelijk wel de optie voor lossless audiotransfers. Hiervoor moest Qualcomm wel eerst een pijnpunt van wifi als standaard wegwerken: het stroomverbruik. Bluetooth is immers opgezet voor een lager stroomverbruik. De chipmaker zegt dat de S7 Pro afdoende zuinig is voor draadloze oortjes. Het stroomverbruik van bluetooth zou intussen zelfs gelijkliggen – op 50mAh per 10 uur.

Wifi biedt dus een hogere audiokwaliteit, evenals een groter bereik, meldt Qualcomm. Bekis licht toe dat de S7 Pro ‘naadloos overschakelt’ van bluetooth naar wifi als je verder van je smartphone verwijderd raakt. Dit werkt ook met een langer bereik. Hoe ver dit gaat hangt af van je telefoon en draadloze oortjes: het werkt alvast via de 2,4-, 5- en 6GHz-banden.

Uitgelicht artikel Qualcomm Snapdragon X Elite Qualcomm poogt Apple M2 van ARM-troon te stoten

Snapdragon 8 Gen 3

Ten slotte maakt Qualcomm nog bekend dat je smartphone moet zijn uitgerust met een Snapdragon 8 Gen 3 om van de functies op de S7 Pro gebruik te maken. Wanneer de eerste oortjes met de S7 Pro worden gelanceerd? Dat laat nog minstens ‘enkele maanden’ op zich wachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business