Nieuws

Xbox gaat onofficiële controllers blokkeren

Microsoft Xbox accessoires
© Unsplash / Kamil S.
Vanaf 12 november zijn enkel gekeurde controllers toegestaan op je Xbox. Onofficiële controllers en andere accessoires zouden daarna simpelweg niet meer werken.

Microsoft waarschuwt gebruikers inmiddels over de nieuwe voorwaarden. Als gebruikers controllers en andere niet-ondersteunde accessoires aansluiten, ontvangen ze een melding met foutcode “error 0x82d60002”. Daarin staat aangegeven dat zulke accessoires na 12 november worden geblokkeerd. Dat meldt Windows Central.

Voor sommige gebruikers lijkt die maatregel meteen te worden doorgevoerd. Volgens de nieuwssite kon een onofficiële Xbox-gebruiker al direct niet meer gebruikt worden. Ze werden daar niet meteen door verrast: het zou gaan om een ‘goedkoop ogende’ controller. Toch is het probleem niet exclusief aan zulke budgetcontrollers voor de Xbox. Brook Gaming, dat bekendstaat om zijn Xbox-accessoires, schrijft op X (voorheen Twitter) dat de beleidswijziging ook zijn accessoires treft.

Problemen sinds september

Brook Gaming meldt dat de problemen zijn ontstaan na versie 10.0.25398.2266 van het Xbox-OS. De publicatie zegt Reddit-berichten uit september te hebben ontdekt die deze situatie omschrijven. Het lijkt er dus op dat de gamingfabrikant al een tijdje werkt aan de maatregel. Niet duidelijk is hoeveel producten worden getroffen en waarom Microsoft onofficiële accessoires weert.

Het erop dat Cronus en XIM-accessoires vooralsnog niet worden getroffen, meldt Windows Central. Controllers van dat merk worden vaak wel als controversieel beschouwd; ze doen zich namelijk voor als muis en toetsenbord.

Licentie voor Xbox

Niet alle Xbox-accessoires worden getroffen. Het gaat namelijk enkel om producten waarvoor geen licentie is afgenomen bij Xbox. Merken als Razer en Turtle Beach worden zodoende niet getroffen. Controllers zonder licentie werken echter niet meer na 12 november.

Het is aan de fabrikant om te komen met een oplossing. Microsoft raadt gebruikers aan hun accessoires terug te sturen naar hun aankooppunt of hen een oplossing te vragen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business