Nieuws

Apple onthult nieuwe M3 iMac en M3 MacBook Pro

Nieuwe M3 iMac
© Apple
Apple heeft de afgelopen nacht tijdens het 'Scary Fast'-evenement zijn nieuwe M3-processors en een nieuwe iMac en MacBook Pro onthuld.

Afgelopen nacht vond het ‘Scary Fast’-evenement van Apple plaats en een nieuw Apple-evenement betekent nieuwe onthullingen. We gaven vorige week vrijdag al aan dat dit evenement waarschijnlijk in het teken zou staan van nieuwe MacBook Pro’s en nieuwe iMacs en dat bleek dus ook te kloppen. Het gaat hier om de nieuwe M3 iMac- en M3 MacBook Pro-modellen. Apple gebruikt deze modellen namelijk om zijn nieuwe M3-, M3 Pro- en M3 Max-chips te introduceren. Dit zijn volgens Apple “de meest geavanceerde chips voor een personal computer”.

Hieronder geven we je even een overzicht van wat je allemaal kan verwachten van de nieuwe M3-chips en de vernieuwde iMac en MacBook Pro. Wil je het hele evenement terugkijken? Dan vind je hier de stream op YouTube.

Uitgelicht artikel AirPods usb-c Apple brengt in 2024 twee betaalbare AirPods uit

M3, M3 Pro en M3 Max

De nieuwe M3-chips zijn de eerste 3nm-chips op de pc-markt, waardoor er meer transistors op een kleinere chip passen en dit moet zorgen voor “drastisch betere prestaties”. Deze processors zijn natuurlijk nog sneller dan hun voorgangers uit de M2-serie en ze zijn ook weer efficiënter dan voorheen.

Vooral de GPU van de nieuwe processors lijkt er dit keer flink op vooruit te zijn gegaan. Hij is niet alleen sneller en efficiënter, maar maakt gebruikt van de nieuwe ‘Dynamic Caching’-technologie en maakt voor het eerst ook over features als raytracing en ‘mesh shading’ met hardware-acceleratie mogelijk bij het renderen op de Mac.

In zijn persbericht geeft Apple ons vooral vergelijkingen met zijn M1-chips, want dan lijkt alles natuurlijk nog net iets indrukwekkender. Zo is de rendersnelheid tot 2,5 keer hoger dan bij de M1 en zijn de performance- en efficiency-cores respectievelijk 30 en 50% sneller dan bij de M1-serie. Ook de ‘Neural Engine’ is 60% sneller. Verder is er nu ook ondersteuning voor de AV1-videocodec, waardoor streamingdiensten efficiënter video’s kunnen streamen en dat ook nog eens in hogere kwaliteit.

© Apple

De nieuwe MacBook Pro

Naast de nieuwe M3-processors zijn er ook nieuwe Macs onthuld die op deze chips draaien. Zo zijn er nieuwe 14- en 16-inchmodellen van de MacBook Pro verschenen. Zoals gebruikelijk zijn deze modellen niet bepaald goedkoop, maar je kan dus op de nieuwe MacBook Pro’s wel genieten van de verbeterde GPU en de snellere CPU van M3. Het 14-inchmodel kan je kopen in configuraties met alle drie de nieuwe M3-chips, maar de 16-inchvariant kan alleen worden geconfigureerd met de M3 Pro en de M3 Max.

Alle nieuwe MacBook Pro-modellen maken gebruik van Apples Liquid Retina XDR-display (waarvan de SDR-helderheid inmiddels wel 20% hoger is), een ingebouwde 1080p-camera, zes speakers en een grote selectie aan verschillende aansluitmogelijkheden. De batterij gaat tot 22 uur lang mee en je kan altijd van dezelfde krachtige prestaties genieten, of je nu op de batterij werkt of op netstroom.

Vanaf 7 november zullen deze MacBook Pro-modellen officieel verkrijgbaar zijn, maar ze zijn vanaf vandaag al te bestellen. Het 14-inchmodel met de M3-chip is vanaf 2.029 euro te koop in de kleuren spacegrijs en zilver, de variant met de M3 Pro is verkrijgbaar vanaf 2.549 euro in de kleuren spacezwart en zilver en de 14-inch MacBook Pro met de M3 Max kost je minstens 4.049 euro. Dat laatste 14-inchmodel is ook verkrijgbaar in de kleuren spacezwart en zilver.

Bij het 16-inchmodel kan je dus alleen kiezen tussen de M3 Pro en de M3 Max. Allebei de varianten zijn beschikbaar in spacezwart en zilver. De 16-inch MacBook Pro met de M3 Pro-chip kost je minstens 3.049 euro en de variant met de M3 Max is beschikbaar vanaf 4.299 euro.

© Apple

Eindelijk een nieuwe iMac

De iMac heeft al geen update meer gekregen sinds het model met de M1-chip, dus de toevoeging van deze nieuwe chip betekent een flinke boost voor de prestaties (tot 2x sneller). Daarnaast beschikt deze nieuwe computer over een mooi, dun design en een groot 4,5K Retina-display.

De nieuwe iMac is alleen verkrijgbaar met de standaard M3-chip, maar er zijn wel verschillende configuraties om uit te kiezen en zeven levendige kleuren: blauw, groen, roze, zilver, geel, oranje en paars.

Als je nog een iMac met een Intel-chip hebt, dan is het verschil in prestaties nog groter. De nieuwe iMac is namelijk tot 2,5 keer sneller dan die voorgaande 27-inch Intel-modellen en 4 keer sneller dan het krachtigste 21,5-inchmodel. Deze nieuwe variant heeft naast het 4,5K-display ook nog een snellere draadloze verbinding (hij werkt dan ook perfect samen met een iPhone), een hoogwaardige camera, speakers en microfoons, en hij draait op macOS Sonoma.

De nieuwe iMac is, net als de nieuwe MacBook Pro-modellen, vanaf 7 november officieel verkrijgbaar en vanaf vandaag te bestellen. Het goedkoopste model kost je 1.619 euro, maar wil je een 10-core-GPU, een extra twee USB 3-poorten, Gigabit Ethernet, het Magic Keyboard met Touch ID (in plaats van het standaard Magic Keyboard) en toegang tot de gele, oranje en paarse kleurvarianten, dan betaal je minstens 1.849 euro voor het model met 256GB aan opslagruimte en 2.079 euro voor het model met 512GB aan opslagruimte.

applecomputerimaclaptopm3macbook pro

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals