Nieuws

Apples omzet daalt door afnemende iPad- en Mac-verkopen

Apple
© iStock / PhillDanze
Apple heeft in het afgelopen kwartaal een omzetdaling van 0,7 procent ervaren in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar, dit blijkt uit de financiële resultaten.

De reden voor deze afname lijkt een dip te zijn in de verkoop van tablets en computers. Voeg daar een daling van verkochte smartwatches en home speakers aan toe en het plaatje wordt duidelijker. Ondanks deze uitdagingen heeft Apple een nieuw omzetrecord voor de iPhone neergezet, met een verkoop van 43,8 miljard dollar (omgerekend 41,2 miljard euro) wereldwijd, een toename van 2,8 procent ten opzichte van vorig jaar. Deze stijging dankt Apple waarschijnlijk aan de prijsverhogingen van de toestellen.

Met een prijsstijging van ongeveer 7 procent voor de iPhones en een omzetgroei van slechts 2,8 procent, lijkt het erop dat Apple het afgelopen kwartaal minder iPhones heeft verkocht. Toch blijft de iPhone het vlaggenschipproduct, verantwoordelijk voor bijna de helft van Apples omzet.

Met een groei van 16,3 procent tot een omzet van 22,3 miljard dollar, blijven de diensten rondom de App Store, Apple Music en Apple TV een steeds groter deel uitmaken van Apples succesverhaal.

Niet alles gaat echter de goede kant op

Echter, de verkoop van iPads, Macs, Apple Watches en slimme speakers daalden afgelopen kwartaal aanzienlijk en dat heeft een groot effect op de totale omzet van Apple. De grootste verliezer binnen het assortiment is toch wel de computerafdeling. Een omzetvermindering van 33,8 procent op jaarbasis voor Macs is best fors. Ook de iPad-omzet zakte met 10,2 procent. De verkoop van de Apple Watch, Home-speakers en bijbehorende accessoires zakte met 4 procent.

Apple sloot het kwartaal af met een omzet van 89,5 miljard dollar, wat een lichte daling betekent ten opzichte van vorig jaar. Desondanks realiseerde het bedrijf een winststijging van 10,8 procent, goed voor bijna 23 miljard dollar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business