Nieuws

Huawei werkt aan eigen smartphonecamera

Huawei
© Huawei
Huawei heeft mogelijk een eigen smartphonecamera in ontwikkeling om de Amerikaanse sancties te omzeilen. Die sensor zou in de aanstaande P70 worden ingezet.

Sinds Huawei in 2019 op de Amerikaanse ‘Entity list’ staat, is het afgesneden van componenten met Amerikaanse technologie. Daaronder vallen chipsets, geheugen, evenals camerasensoren van onder meer Sony. De laatste jaren kon het vermoedelijk nog vertrouwen op bestaande voorraden en extra leveranties van Sony onder bestaande contracten. Die contracten worden mogelijk niet verlengd, zo staat te lezen op Weibo. Hierdoor zou de inventaris stilaan op beginnen te raken.

Vierde camerafabrikant

Alle reden voor Huawei om een eigen camerasensor te ontwikkelen, schrijft dezelfde berichtgever. De Chinese technologiegigant heeft het volledige ontwikkelproces naar verluidt in-house opgezet. Details over de smartphonecamera zijn vooralsnog schaars. Vermoedelijk gaat het om een sensor met een resolutie van ‘48 MP of hoger’. Ook zou de camerasensor ondersteuning bieden voor 4K-video aan 60 fps.

Met deze stap zou Huawei ‘s werelds vierde fabrikant worden van smartphonecamera’s. Sony staat momenteel aan kop, en stond ook jarenlang in voor de levering van Huaweis vlaggenschipcamera’s. Die sensoren kregen steeds een uniek ontwerp met twee gele subpixels, waar sensoren normaliter uitgerust zijn met twee groene subpixels. Of Huawei dit unieke ontwerp overpakt naar de in-house ontwikkelde sensor, zal mettertijd moeten blijken.

Uitgelicht artikel Huawei Huawei-telefoons zien Google-app als virus

Huawei P70-serie

Huaweis aanstaande P70-serie zou als eerste toegang krijgen tot de camerasensor. Onduidelijk is wanneer die telefoon wordt geïntroduceerd. Wel kunnen we met enige zekerheid stellen dat deze smartphone niet in Europa terechtkomt. De onlangs geïntroduceerde Mate 60 Pro is nooit in onze contreien uitgekomen. De P60-serie die daarvoor uitkwam is hier wel beschikbaar, weliswaar in zeer beperkte oplage.

De Chinese fabrikant heeft ook maar weinig te zoeken op de Europese smartphonemarkt. Sinds het instellen van de handelsrestricties mag het bedrijf de Google Play Store niet meeleveren. Een poging om met de AppGallery een heuse concurrent tot leven te wekken, bleek geen groots succes.

huaweimobielsony

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals