Nieuws

Tesla verbiedt doorverkoop van de Cybertruck

Tesla Cybertruck productie
© Tesla
Kopers van een Tesla Cybertruck moeten hem ten minste twaalf maanden in bezit houden. Klanten die de pick-uptruck eerder willen verkopen, moeten daarvoor toestemming vragen aan Tesla.

Eind november wil Tesla de eerste Cybertrucks aan klanten leveren. Nog voordat de eerste wagens van het fabrieksterrein rollen, lijkt het klanten te ontmoedigen hun Cybertruck te verkopen. Als ze binnen twaalf maanden tot verkoop overgaan, volgt namelijk een juridische procedure. Dit proces is erop gericht de doorverkoop te ontbinden. Klanten die de verkoop doorzetten, krijgen mogelijk van doen met boetes oplopend tot 50.000 dollar – zo blijkt uit een clausule in de verkoopvoorwaarden.

Markant is dat Tesla bovendien rept met een ‘zwarte lijst’. Daarop zouden klanten komen te staan die de clausule hebben geschonden. Ze kunnen hierdoor geen nieuwe Tesla aanschaffen.

Terugkoop door Tesla

Tesla kan klanten wel individueel toestemming geven voor de verkoop van hun Cybertruck. In dat geval bestaan er twee uitkomsten: een verkoop aan Tesla of vrije verkoop. Kiest Tesla voor die eerste route, dan moet je de EV terugverkopen aan de fabrikant. Hoeveel geld je ontvangt voor de Cybertruck hangt af van de gereden afstand én mogelijke schadegevallen. Per mijl haalt de fabrikant 0,25 euro van de nieuwprijs.

In het geval van een vrije verkoop, vervallen alle verplichtingen aan het adres van Tesla. In hoeverre Tesla werkelijk van plan is dit beleid in stand te houden is ongeweten. Het is ook maar de vraag of de clausule standhoudt in een gerechtelijke procedure. Waarom Tesla ervoor kiest de verkoop te verbieden, laat het bijvoorbeeld onbenoemd.

Uitgelicht artikel Tesla Musk hint naar twee compleet nieuwe Tesla EV’s

Enkel in de Verenigde Staten

Voorlopig lijkt het verbod op doorverkoop enkel van kracht in de VS. Niettemin omdat Tesla de pick-uptruck (nog) niet in Europa aanbiedt. Mogelijk komt daar in de toekomst wel verandering in, gezien Europese klanten zich kunnen inschrijven voor productupdates. Aan het huidige productietempo, zal dat mogelijk wel niet voor 2025 het geval zijn. Tegen dat jaar wil Elon Musk de massaproductie voor de Cybertruck op gang brengen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business