Nieuws

Chrome stopt eindelijk met tegenwerken wachtwoordmanagers

Google Chrome
© Google
Google werkt aan een update van Chrome op Android die je laat kiezen welke wachtwoordmanager je graag gebruikt. Zo kan je Googles wachtwoordmanager buitenspel zetten.

Momenteel toont Chrome steevast een pop-up van Google Passwords om de inloggegevens van een website in te vullen. Dat gebeurt overigens enkel als je reeds een wachtwoord voor die website in de wachtwoordmanager van Google opsloeg. Ideaal is de ervaring echter niet. Zeker als je liever andere wachtwoordmanagers gebruikt, die de inlogopties in het toetsenbord weergeven. Dat toetsenbord wordt echter afgesloten als Googles pop-up verschijnt, zegt 9to5Google. Een nieuwe versie van Chrome zou de ‘battle tussen wachtwoordmanagers’ moeten oplossen.

Er wordt namelijk een optie getest om de werking van autofill in Chrome aan te passen. Chrome zou daarvoor twee opties bieden: ‘Default’ en ‘Use other providers’. Wie voor de tweede optie kiest, ziet Googles wachtwoordmanager uit zicht verdwijnen, inclusief de pop-ups. Hoe de functie exact werkt, is ons niet bekend. Vooralsnog heeft geruchtenmaker Leopeva64 enkel een screenshot gedeeld op X (voorheen Twitter).

Google Chrome instelling wachtwoordmanager
© Leopeva64/X

Duidelijk is wel dat je wel weer ‘vrij’ wachtwoorden kan invullen. Vermoedelijk verloopt dit steeds via de inlogsuggesties op je toetsenbord of een kleine pop-up bij de loginvelden.

Beschikbaar in Chrome Dev

Vooralsnog is de optie enkel beschikbaar in Chrome Dev via zogeheten ‘Field trials’. Dit betekent dat een zeer gelimiteerde groep de functie alvast kan testen. Daarmee is de kans groot dat je de optie niet direct ziet verschijnen als je Chrome Dev installeert op jouw Android-telefoon. Let er ook op: de Dev-versie van de webbrowser is niet gericht op alledaags gebruik. Het is mogelijk dat functies deels of zelfs helemaal niet werken. Ook kan de browser zomaar crashen.

Wanneer de optie voor een breder publiek beschikvaar komt? Dat is nog onzeker. Meestal duurt het enkele weken tot maanden voordat een functie uit het Dev-kanaal in Chrome Stable arriveert. Wil je tot die tijd geen last meer hebben van Google Passwords? Verwijder dan alle opgeslagen data uit de wachtwoordmanager. Daarmee voorkom je ook dat Passwords inlogsuggesties doet.

AndroidBeveiligingchromegoogle chromemobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen