Nieuws

YouTube laat artiesten deepfakes offline halen

deepfakes
© YouTube
YouTube gaat stappen ondernemen om het misbruik van AI tegen te gaan. Acteurs of artiesten kunnen straks claims indienen als ze via deepfakes geïmiteerd worden.

Het is een van de belangrijke onderdelen van YouTubes nieuwe beleid in de strijd tegen misbruik via artificiële intelligentie. Die gaat de streamingdienst tijdens de komende maanden omzetten in de praktijk. Wanneer er AI wordt gebruikt bij het maken van video’s, dan moet de uploader daar transparant over zijn.

Deepfakes laten weghalen

Ziet een acteur, artiest of andere contentcreator zijn gelijkenis toch gebruikt via een deepfake, dan zal die een claim kunnen indienen om de video te laten aanpassen of verwijderen. Dat geldt voor elk “door AI gegenereerd of op een andere manier synthetisch gewijzigde content die een identificeerbaar individu simuleert, waaronder hun gezicht of stem”.

Individuele YouTube-gebruikers kunnen een dergelijke aanvraag indienen via de ‘Procedure voor privacyklachten‘ van YouTube. Het betekent niet dat iedereen die het voorwerp is van een deepfake zomaar het recht heeft om te kiezen of iets offline gaat. YouTube zegt rekening te gaan houden met de bekendheid van de persoon in kwestie en of het dan al dan niet onder satire valt. Voor muzikanten is het misbruik duidelijker, wanneer hun stem gewoon gekopieerd zou worden.

Label voor ‘synthetische’ content

Naast een strakker beleid voor het monitoren en verwijderen van ongeoorloofde deepfakes, zal YouTube video’s ook duidelijker gaan labelen wanneer die synthetische content bevatten. Kijkers zullen aan het begin van video’s een grote banner te zien krijgen die hen op AI-inhoud wijst. Wie een video uploadt zal bijkomende informatie kunnen toekennen rond het gebruik van AI. YouTubers die toch een video met kunstmatige inhoud uploaden en dat niet vermelden, riskeren het intrekken van advertentie-inkomsten op de kanaalinhoud en mogelijk strengere straffen.

YouTube zegt dat het eerst in overleg zal gaan met zijn creators, alvorens de strengere maatregelen in te voeren.

Uitgelicht artikel Samsung Samsung onthult AI-systeem ‘Gauss’ als concurrent voor ChatGPT en Bard

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business