Nieuws

SpaceX prepareert Starship voor tweede testvlucht

Starship
© SpaceX
SpaceX wil zijn Starship een tweede keer in een baan om de aarde schieten. Nu de Federal Aviation Administration (FAA) zijn goedkeuring gaf, mikt het commerciële ruimtevaartbedrijf op een lancering op vrijdag 17 november.

Voorlopig heeft de FAA SpaceX de toestemming gegeven voor één enkele vlucht. Elon Musk en co krijgen daarvoor twee uur lang de gelegenheid, morgen vanaf 8 uur EST (14 uur onze tijd). Als alles goed gaat, vertrekt Starship vanop Boca Chica (Texas), waarna het ruimtetuig een rondje rond de planeet vliegt, om daarna in zee te landen voor de kust van Hawai. SpaceX moet met dergelijke missies voldoende kunnen aantonen dat Starship klaar is voor het echte werk en officieel in dienst mag gaan voor commerciële vluchten. 

SpaceX had in april al voor het eerst een eerste complete lancering tot een goed einde gebracht, maar het vervolg van de missie bleef uit. De missieleiding moest Starship gecontroleerd laten ontploffen in de lucht, als gevolg van een brand aan boord. Daardoor kon SpaceX zijn volgende fases niet afronden: het bovenste compartiment rond de planeet laten vliegen en het daarna doen terugkeren door de atmosfeer én laten landen voor de kust voor Hawai. Daartoe volgt nu dus een nieuwe poging.

Starship aan de ketting gelegd

De deels mislukte missie in april had nare gevolgen voor de natuur. Brokstukken van het ontplofte Starship vielen neer in het Boca Chica State Park, verspreid over zo’n 1,5 km2. Daarop braken er bosbranden uit in een gebied van ongeveer 1,4 hectaren. Een rookwolk zorgde bovendien voor de verspreiding van roetdeeltjes tot wel 10 km van de lanceringssite vandaan.

Daarop legde de FAA Starship voorlopig aan de ketting en werd SpaceX gevraagd om een aantal ‘correcties’ door te voeren. Zo moest een deel van Starship herontworpen worden om lekkages en brand te vermijden. De FAA had zijn veiligheidsonderzoek al in september afgerond, maar nu heeft SpaceX ook de toestemming gekregen van de lokale US Fish and Wildlife Service (USFWS).

Voor SpaceX hangt er veel van de missie af, want het herbruikbare ruimtetuig is bepalend voor de toekomst van zijn commerciële vluchten. Starship kan later ook ingezet worden voor geosynchrone banen om de aarde en missies naar de maan en Mars.

Uitgelicht artikel Starlink SpaceX wil Starlink-satellieten ‘onzichtbaar’ maken

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business