Nieuws

Google Bard kan nu ook YouTube-video’s kijken, maar niet voor iedereen

google bard
© Google
Google Bard verwerkt nu ook informatie uit YouTube-video's. De functie werkt wel nog niet voor alle gebruikers.

Google Bard is een van de drie bekendste chatbots. Naast ChatGPT en Microsofts Copilot voor Edge – wat de nieuwe naam voor Bing Chat is – zijn er geen chatbots die zo gekend zijn bij het grote publiek als die van Google. De chatbot krijgt nu een update waarmee het nieuwe informatiebronnen kan verwerken.

Om een correct antwoord op je vragen te bieden, baseren chatsystemen als ChatGPT, Copilot en Bard zich op publiek toegankelijke informatie. De chatsystemen verwerkten die informatie en kunnen er nu uit putten als iemand ze een vraag stelt. Bij Google lijkt het alsof ze Bard niet wilden beperken tot resultaten uit de Google-zoekmachine. De chatbot van Google krijgt een update waarmee die ook naar YouTube-video’s kan kijken.

Extensies voor Bard

De update volgt op die van eind september, toen Bard een aantal extensies kreeg. De chatbot werd toen wegwijs gemaakt in andere Google-diensten, zoals Gmail, Docs en Drive. De bedoeling is simpel: de informatie die daarin voorkomt, moet Bard kunnen gebruiken om je het best mogelijke antwoord te geven. Bij de aankondiging liet Google al weten dat er meteen een integratie met YouTube naar Bard kwam. Nu breidt de zoekmachinegigant die verder uit.

Aanvankelijk was de YouTube-integratie van Bard niet zo heel indrukwekkend: de chatbot kon, op basis van je vraag, een aantal YouTube-video’s voorstellen die je zelf dan nog moest kijken om tot een antwoord te komen. Bard deed in feite niet meer dan de titels van die video’s lezen om te bepalen hoe goed ze aan jouw vraag beantwoordden. Dat verandert nu, met een update die Bard ook YouTube-video’s laat kijken.

Vragen over filmpjes

Bard kan dus nu video’s kijken en er vragen over beantwoorden. Heb je geen zin om een volledige YouTube-video te kijken, dan kan je aan Bard vragen wat er precies gebeurt in de video. De vragen kunnen gaan over de hoeveelheid eieren die je in een cake moet verwerken, maar ook over bijvoorbeeld een video-essay dat je op YouTube gezien hebt.

De functie is meteen beschikbaar voor Bard-gebruikers, al moet je de chatbot dan wel in het Engels instellen. Voorlopig lijken de extensies echter niet te werken in Europa. Je moet ze, net zoals de extensies voor Docs, Drive en Gmail, namelijk inschakelen op bard.google.com/extensions. Europeanen die op die link klikken, worden rechtstreeks naar de chatbot gestuurd. Met andere woorden: voorlopig is geen van de extensies hier al beschikbaar. Of en wanneer dat verandert, daar is geen zekerheid over.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business