Nieuws

Nieuwe extensie is doorspoelknop voor YouTube-reclame

YouTube Premium nieuwe functies
© Unsplash / Souvik Banerjee
YouTube probeert advertentieblockers al een tijdje te weren. Nu krijgt het te maken met advertentieversnellers.

YouTube probeert er al een tijd voor te zorgen dat gebruikers geen advertentieblocker meer gebruiken. De filmpjeswebsite probeert er zo voor te zorgen dat het geen advertentie-inkomsten misloopt. Om die reden werden gebruikers met een adblocker geweerd van de website: zolang de filter geactiveerd is, zorgt Google ervoor dat je slechts een bepaald aantal filmpjes kan kijken. Sinds kort zorgt YouTube er bovendien voor dat de kijkervaring ‘suboptimaal’ wordt.

Gebruikers die advertenties proberen ontlopen, moeten namelijk wachten tot een YouTube-filmpje volledig geladen is – pas dan zal het zich beginnen afspelen. Daardoor moet je soms heel erg lang wachten: vaak duurt het laden van een filmpje even lang als het kijken zelf.

Versnellen is het nieuwe blokkeren

Kortom: je kan op YouTube haast geen advertenties meer blokkeren zonder dat je er nadelen van ondervindt. Het sleutelwoord is hier ‘blokkeren’: een nieuwe browserextensie met de naam ‘Ad Speedup’ zorgt er namelijk voor dat je de advertenties niet moet blokkeren. In plaats daarvan maakt de tool het mogelijk om de advertenties maar liefst 16 keer sneller af te spelen.

Dat kan doordat de extensie automatisch herkent wanneer er advertenties afgespeeld worden. De browserextensie doet dat door slim gebruik te maken van de YouTube-speler, waar ook de advertenties in afgespeeld worden. Normaal gezien kan je advertenties niet versneld afspelen omdat Google die mogelijkheid achter slot en grendel zet. Ad Speedup heeft echter een manier gevonden om die controle toch in handen te nemen. Als de extensie reclame herkent, zorgt die er meteen voor dat die snel afgespeeld wordt. Een advertentie van een halve minuut heb je daardoor in slechts twee seconden gekeken.

Ad Speedup in de toekomst

In de toekomst zouden er nog enkele updates naar de extensie komen. Zo wilt Ad Speedup er in de toekomst voor zorgen dat advertenties geen geluid meer maken. Daarbovenop wil de extensie ook de ‘Overslaan’-knop gaan gebruiken. Momenteel speelt het nog de volledige advertentie af, maar voor sommige reclameboodschappen zou het dus nog sneller kunnen.

Wat de impact van deze extensie op de inkomsten van YouTube en creators is, is onbekend. Hoelang bezoekers naar advertenties kijken wordt zeker en vast meegenomen in de berekening. Hoewel je met Ad Speedup wel volledige advertentiefilmpjes te zien krijgt, heb je ze in twee tellen gezien. Of deze advertentieversneller het langer dan twee tellen uithoudt is dus nog lang niet zeker.

YouTube Premium

Je kan de Ad Speedup-extensie installeren in Google Chrome en Microsoft Edge. Een andere optie om geen reclame te hoeven zien is om een abonnement op YouTube Premium te nemen. Die dienst kost 11,99 euro per maand en zorgt voor een reclamevrije YouTube-ervaring. Bovendien kan je met het abonnement ook YouTube-video’s afspelen op de achtergrond en video’s downloaden om ze later, zonder internetverbinding, te kijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business