Nieuws

Blokkade dreigt voor iRobot-overname door Amazon

iRobot Roomba
© Unsplash/Onur Binay
De Europese Commissie dreigt de overname van iRobot door Amazon te blokkeren. Onderzoek van het Europese politieke orgaan wijst op mogelijk misbruik van de concurrentiepositie.

Amazons overname van iRobot zou volgens de Europese Commissie slecht nieuws zijn voor andere robotstofzuigerfabrikanten. Meer specifiek benoemt het de macht van Amazon als webwinkelgigant die door de iRobot-overname verder wordt versterkt. Het zou zijn macht zo kunnen misbruiken dat concurrenten moeilijker stofzuigers kunnen verkopen op zijn platform. Tot die conclusie komt de EC na uitgebreid onderzoek naar de iRobot-overname door het Amerikaanse Amazon.

Maatregelen vereist

Een verbod ligt niet meteen op tafel. De Europese Commissie wil dat Amazon en iRobot werken aan maatregelen die de concurrentiepositie van andere fabrikanten verzekert. Die maatregelen zijn door het politieke orgaan aangeleverd. Nu is het aan Amazon om hiervan werk te maken en de Commissie gerust te stellen. Lukt dit, dan zou de overname alsnog groen licht kunnen krijgen. In het andere geval zal de Europese Unie de overname van de Roomba-fabrikant dwarsbomen.

Over specifieke maatregelen die de partijen moeten nemen, wordt niet gesproken in het bericht. Er wordt bovendien geen deadline genoemd waarop het pakket doorgevoerd moet zijn. Het blijft dus vooral afwachten hoe de situatie exact afloopt. Gekend is dat de Commissie tot 14 februari 2024 de tijd heeft om een definitief besluit te nemen.

Anti-competitieve consequenties

In het voorjaar kwam de Britse mededingingsautoriteit (CMA) nog tot een andere conclusie. Zij is van mening dat de overname ‘geen anti-competitieve consequenties heeft’, en gaf daarmee groen licht voor de overname. Groen licht dat bij Amazon en iRobot leidde tot geruststelling. Daar is maar weinig van over nu de overname alsnog op losse schroeven staat.

Mocht het tot een blokkade komen, dan geldt datzelfde voor Amazons smarthomeambities. Met de overname van de Roomba-fabrikant wilde de webwinkelgigant juist die ambities verwezenlijken. Dit zou onder meer gepaard gaan met de integratie van Alexa in de robotstofzuigers.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business