Nieuws

X-alternatief Threads komt in december naar Europa

Threads-api
© Unsplash / Dave Adamson
Meta wil Twitter-alternatief Threads in december naar Europa brengen. Eerder kwam de dienst al uit in de VS en het VK. Een introductie in de EU bleef uit om richtlijnen in de Europese DSA.

Na de overname van Twitter door Elon Musk is een wildgroei ontstaan aan alternatieve diensten. De overname leidde tot overvolle servers bij Fediverse-diensten als Bluesky en Mastodon. Ook Meta wil een graantje meepikken van het ongenoegen van X-gebruikers. Hiervoor introduceerde het bedrijf in juli Threads. Het uiterlijk van de dienst toont alvast de nodige gelijkenissen met Twitter, en inhoudelijk moet het ook soortgelijke functies bieden. Veel hebben we daar als Europeanen niet van gemerkt: Threads is hier simpelweg niet beschikbaar. Daar komt nu mogelijk verandering in.

Bronnen bekend met de materie melden tegenover The Wall Street Journal dat een introductie in de EU ophanden is. Meta wil Threads ‘ergens in december’ uitbrengen, klinkt het.

Eisen van Digital Services Act

Dat Meta de dienst nu pas uitbrengt in de EU heeft alles te maken met de Digital Services Act (DSA). Bedrijven als Meta moeten voldoen aan diverse strenge richtlijnen in die wetgeving. Daarbij gaat het onder meer om privacyrichtlijnen en verplichtingen rondom illegale content en haatspraak. Verder is het de socialmediagigant in de basis verboden gepersonaliseerde advertenties te tonen. Kortom: alle data die Meta van gebruikers verzamelt, mag het in principe niet gebruiken voor advertenties.

Die eisen zou Meta inmiddels hebben ingewilligd. Threads is weldra ook toegankelijk voor gebruikers zonder account én Threads werd ontkoppeld van Instagram. Hierdoor kan je een account bij Threads voortaan verwijderen zonder ook van Instagram te moeten verdwijnen.

Groeifase van Threads

Threads is momenteel de grootste X-concurrent. In recordtijd wist de dienst 100 miljoen gebruikers te vergaren. Het gros daarvan was enkel uit op verkenning en is relatief snel weer vertrokken: Meta wist recent te melden dat Threads nog 73 miljoen gebruikers heeft. Hoeveel van die gebruikers ook echt actief posten, is dan weer niet bekend. De introductie in de EU moet alvast een opleving geven aan de X-concurrent.

Mogelijk ook ten koste van kleinere Fediverse-diensten als Bluesky en Mastodon. Zij hebben vaak te kampen met volle en trage servers. Het deelnemersbestand is bovendien vrij beperkt: recent wist de blauwe lucht-app nog de 2 miljoen gebruikers aan te tikken. Een schijntje in vergelijking met Threads en X.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business