Nieuws

Bluesky telt twee miljoen gebruikers op eerste verjaardag

Bluesky
© Unsplash / Swello
Bluesky wordt één jaar, heeft twee miljoen gebruikers én grote plannen voor de (nabije) toekomst.

Bluesky, het gedecentraliseerde socialemediaplatform dat als alternatief voor X moet dienen, is twee miljoen gebruikers groot. Dat liet het team achter het sociale netwerk gisteren weten in een blogpost ter gelegenheid van Bluesky’s eerste verjaardag. Om die mijlpalen te vieren, laat het team weten dat er meteen een aantal nieuwe functies aankomen.

Zo zal Bluesky binnenkort een openbare webinterface krijgen. Dat wil zeggen dat iedereen posts zal kunnen bekijken, zonder dat je er een account voor hoeft aan te maken. Daarmee zet de socialemedia-app zich nog meer als X-concurrent in de markt. Bij Elon Musk werd de toegang voor wie niet ingelogd was sterk beperkt. Niet dat Bluesky daarmee écht openbaar wordt: om zelf een account aan te kunnen maken heb je nog steeds een uitnodiging nodig van iemand die je kent.

Het netwerk zou in de toekomst meer gaan inzetten op het gedecentraliseerde karakter. In wat het de “federatiefase” noemt, moet het mogelijk worden om zelf een Bluesky-server op te richten. Dat zou met het AT Protocol gebeuren, een opensourceprotocol dat door Bluesky zelf ontwikkeld werd. Op termijn moet je met iedereen kunnen contacteren via dat protocol, via allerlei servers en allerlei verschillende apps. De opensource netwerkstandaard mag namelijk door eender wie in applicaties geïntegreerd worden.

“Billionaire proof”

De bedoeling is om gebruikers hiermee controle te geven over het netwerk – “billionaire proof”, zegt het Bluesky-team er zelf over. Ben je een app beu, veranderen er dingen of wordt er plots geld gevraagd voor functies? Dan zou je altijd kunnen wisselen naar een andere applicatie die het AT Protocol gebruikt.

Tot slot laat de socialemedia-app weten dat er ook gewerkt wordt aan pushberichten voor je smartphone. Je zal binnenkort ook lijsten met “voorgestelde gebruikers” te zien krijgen, zal threads kunnen sorteren én de laadtijden worden verminderd. Er komen bovendien extra toegankelijkheidsfeatures naar de app.

Uitgelicht artikel X X wil tegen eind 2024 bankrekeningen gaan vervangen

De bedoeling is om vooral te blijven groeien en nieuwe gebruikers aan te trekken. Dat Bluesky binnen korte tijd X voorbijsteekt, dat lijkt wel onwaarschijnlijk. De twee miljoen gebruikers die de nieuweling telt, verbleken naast de ongeveer 120 miljoen gebruikers van X, ook al dalen de gebruikersaantallen sinds de naamsverandering.

appsblueskysociale mediax

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen