Vrouwen vaker slachtoffer van online haatspraak dan eender wie
Niet iedereen is altijd even vriendelijk online. Integendeel: op internet zijn haatdragende commentaren en bitsige opmerkingen schering en inslag. Een EU-rapport onthult dat het voor de ene helft van de internetgebruikers beter meevalt dan voor de anderen: vooral vrouwen zijn het mikpunt van online haat, intimidatie en verwijzingen naar seksueel geweld.
Dat zegt het EU-agentschap voor Fundamentele Rechten (FRA) in de resultaten van een onderzoek: vrouwen zijn online vaker het mikpunt dan mannen. De studie werd uitgevoerd met gegevens van YouTube, Telegram, Reddit en X – het voormalige Twitter – en komt uit vier verschillende EU-landen. Het gaat om gegevens uit de periode tussen januari en juni 2022. Het onderzoek wijst ook uit dat mensen van Afrikaanse afkomst, Roma en Joden het bovengemiddeld vaak te verduren krijgen.
Vrouwen bovengemiddeld vaak slachtoffer
Dan nog zit er een onevenwicht in de cijfers. Op basis van gegevens uit Bulgarije, Italië, Zweden en Duitsland, blijkt dat vrouwen een overgroot deel van de online haatspraak aan hun adres gericht krijgen. Volgens de cijfers gebeurt dat voor vrouwen drie keer meer dan voor mensen met Afrikaanse roots, de tweede meest geviseerde groep. FRA-directeur Michael O’Flaherty heeft het over een ongelooflijk volume haatspraak, en beschouwt dat als een teken dat “de EU, de lidstaten en onlineplatformen meer moeite kunnen doen om een veilige ruimte voor iedereen te creëren”.
Dat zal ook wel moeten: de Digital Services Act bepaalde namelijk dat grote onlineplatformen meer verantwoordelijkheid moeten dragen over wat er op die platformen verschijnt. Ze krijgen dan ook de plicht toegewezen om haatspraak en illegale content te verwijderen. Doen de bedrijven dat niet, dan volgen er flinke boetes.
Onderzoek door oorlog
Momenteel heeft de EU een onderzoek lopen naar Meta, TikTok en X, omdat die niet voldoende aan contentmoderatie zouden doen. Eerder uitte EU-commissaris Thierry Breton al zorgen over de hoeveelheid desinformatie op X en de platformen van Meta. Sinds de oorlog tussen Israël en Hamas nam de hoeveelheid valse informatie op die platformen flink toe.
De FRA houdt geen rekening met die oorlog, aangezien de data van tussen januari en juni 2022 dateert. Voor het onderzoek kregen ze bovendien geen toegang tot gegevens van Facebook of Instagram. Naar alle verwachting zou de conclusie van het FRA, dat vrouwen meer haatspraak te verduren krijgen, ook blijven gelden als die data er wel was.