Nieuws

Gmail krijgt nieuw spamdetectiesysteem op basis van AI

Gmail
© Solen Feyissa / Unsplash
Google verbetert zijn producten continu, al kan je die verbeteringen soms niet zien. Dat is nu ook het geval voor Gmail, waarin Google spamberichten gaat opsporen met AI.

Ongeveer 1,8 miljard mensen maakt gebruik van een Gmail-adres. De gratis e-maildienst van Google is ongelooflijk populair, mede omdat hij gratis is en makkelijk samenwerkt met andere Google-diensten. Door het grote aantal gebruikers interesseren cybercriminelen zich in Gmail: gooien ze het spreekwoordelijke net uit bij de e-maildienst van Google, dan is de kans op vangst groot. Met een grote veiligheidsupdate perkt Google dat in.

De zoekmachinegigant implementeert namelijk RETVec in het zijn e-mailservice. Het gaat daarbij om een spamdetectietool die aangedreven wordt door AI. Volgens het bedrijf gaat het om de grootste veiligheidsupdate in jaren, en zal RETVec ervoor zorgen dat je minder spamberichten ontvangt. Het internetbedrijf zelf spreekt over 38% minder spamberichten in je inbox.

Klassieke UTF-filters vs. RETVec

Google filtert al langer spamberichten uit je mailbox, maar de doeltreffendheid durft variëren. Momenteel gebruikt het bedrijf daarvoor een serie van filters en algoritmen die spamberichten moeten tegenhouden. Dat werkt aan de hand van tekstdetectie. Daarvoor houdt Google een database met woorden en uitspraken die vaak voorkomen in spammails bij. Krijg je een mail waarin zo’n uitspraak of woorden vaak zitten? Dan houdt het e-mailprogramma die tegen.

Cybercriminelen slagen er alsmaar beter in om die beveiliging te omzeilen. Daarvoor maken ze berichten waarin non-UTF-tekens gebruikt worden. Het detectiesysteem van Google kan namelijk niet met andere tekensoorten overweg, waardoor je nog steeds spammails kan ontvangen. RETVec moet dat probleem verhelpen: de naam staat voor ‘Resilient and Efficient Tekst Vectorizer’. Het AI-systeem is getraind om non-UTF-tekens in mails te herkennen en kan op die manier spammails tegenhouden.

Minder rekenkracht

Het model is volledig opensource. Bovendien vereist de nieuwe spamfilter minder rekenkracht om te laten draaien, ondanks het feit dat hij op AI gebaseerd is. Volgens het securityteam van Google gebruikt RETVec zo weinig rekenkracht dat je het systeem zonder probleem op je smartphone kan laten draaien. Het syteem zal er volgens Google niet alleen voor zorgen dat je 38% minder spamberichten aankrijgt, maar ook dat er minder vals-positieven geregistreerd worden.

Uitgelicht artikel Ongebruikte Gmail-accounts worden vanaf volgende maand verwijderd
businesse-mailgmailgoogle

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals