Nieuws

iPhone SE 4 krijgt grotere batterij en iPhone 14-chassis

MLA
© Apple
Het is nog onzeker wanneer Apple de iPhone SE 4 uitbrengt, maar enkele details over het toestel zijn al wel gekend.

Met de iPhone 15-reeks bracht Apple dit jaar vernieuwing naar zijn smartphones. De toestellen werden van een usb-c-aansluiting en een nieuwe actieknop voorzien. Dit jaar bracht het merk echter geen budget-iPhone uit. De iPhone SE 4 is momenteel in ontwikkeling, en het ziet ernaar uit dat het een flinke upgrade zal worden ten opzichte van het vorige budgetmodel.

Momenteel wordt de nieuwe budget-iPhone ontwikkeld onder codenaam ‘D59’. Volgens MacRumors zit dat toestel momenteel in de prototype-fase. Die prototypes hebben allemaal een batterij met modelnummer A2863. Die batterij, met een capaciteit van 3279 mAh, zit ook in de iPhone 14. Daardoor krijgt het aankomende budgetmodel tot 50% meer batterijcapaciteit dan zijn voorganger, die op 2018 mAh bleef steken.

Nieuw chassis

Het is ook gebruikelijk dat Apple het chassis van een oudere iPhone gebruikt om de budgetmodellen vorm te geven. Momenteel zit de iPhone SE 3 in het vel van de iPhone 7, met een Touch ID-knop aan de onderkant van het toestel. Dat verandert voor het nieuwe model, aangezien dat gebruikmaakt van een iPhone 14-chassis.

Geruchten dat Apple volledig afstapt van Touch ID lijken daardoor ook te kloppen: op de nieuwe telefoons zal namelijk geen knop zitten om die sensor onder te plaatsen. Een mogelijkheid is dat Apple de sensor onder het scherm plaatst zoals verschillende Android-merken al doen. Waarschijnlijker is echter dat Apple blijft inzetten op Face ID, dat op Apple-telefoons even veilig is als de vingerafdrukscanner. Bij veel andere telefoons kunnen systemen voor gezichtsherkenning om de tuin geleid worden met een simpele foto, maar dat is bij Apple niet het geval. Apple ziet dus ook geen nood om de Touch ID-sensor te behouden.

Uitgelicht artikel Touch ID iphone Apple lijkt volledig van Touch ID af te stappen

Apple voert verder wel een belangrijke aanpassing in het chassis door: om aan Europese regelgeving te voldoen, zal Apple de iPhone SE 4 van een usb-c-aansluiting voorzien.

Lanceringsdatum

De grote vraag is natuurlijk wanneer Apple de iPhone SE 4 op de markt brengt. Het antwoord blijven we je helaas schuldig: Apple heeft namelijk geen vast ritme waaraan het de budgetmodellen uitbrengt. Vorige iPhone SE-modellen kwamen respectievelijk in 2016, 2020 en 2022 op de markt.

Het is dus goed mogelijk dat de iPhone SE 4 een lancering in 2024 krijgt. Tegelijkertijd is de kans groot dat de release wordt uitgesteld: Apple zou de budgettelefoon van een eigen modem willen voorzien om de productiekosten verder te drukken. De ontwikkeling van die modem loopt echter niet van een leien dakje, en de modem werd al meermaals uitgesteld. Momenteel ziet het ernaar uit dat de modem klaar is voor de iPhone 18. Of Apple nog zo lang wacht met het uitbrengen van een budget-iPhone, dat zal de tijd moeten uitwijzen.

appleiosiphoneiPhone SE 4mobielsmartphones

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen