Nieuws

Google geeft toe: Gemini-demo deels in scène gezet

Google
© iStock / 400tmax
Google heeft Gemini mooier voorgesteld dan het daadwerkelijk is. In de demovideo blijkt een en ander in scène gezet te zijn.

Toen Google het Gemini-taalmodel aan het grote publiek voorstelde, was er een duidelijk boodschap: dit taalmodel is krachtiger dan GPT-4. Het bedrijf toonde bij de onthulling van het taalmodel een video die de capaciteiten van het model laat zien. Google geeft nu toe dat delen van die video in scène werden gezet.

Flater

Het kan erger: toen Google de eerste versie van zijn Bard-chatbot wereldkundig maakte, beging het AI-systeem een flater. Dat AI-systemen het niet altijd bij het rechte eind hebben is inmiddels geweten, maar het feit dat Google de fout vereeuwigde in een YouTube-video maakt de hele zaak extra pijnlijk. Wat er juist fout ging? Toen het AI-systeem een ruimtefoto voorgeschoteld kreeg, schreef het de foto toe aan de verkeerde telescoop. Niemand bij Google had de fout opgemerkt, tot kenners erop wezen.

In scène gezet

Deze keer begaat de nieuwe Bard, aangedreven door het Gemini-taalmodel, geen fouten. Wel laat Google weten dat het zaken mooier heeft voorgesteld dan ze daadwerkelijk zijn, schrijft Bloomberg. De zoekmachinegigant geeft toe dat delen van de video bewerkt zijn: “Voor de doelen van deze demo werd latentie geïntroduceerd en werden Gemini-outputs verkort” om ze beknopter te doen lijken. Zo staat het ook beschreven in de beschrijving onder de YouTube-video.

Wat daar niet in staat, is hoe ook de rest van de video geënsceneerd werd. Het deel van de video waar iemand tegen de Bard-chatbot spreekt, is volledig gefaket. De beelden komen uit een tekstueel chatgesprek met Bard. De stem die je hoort leest gewoon af wat er getypt werd. Dat is echter niet de indruk die Google wekt met de video. Blijkbaar is spreken met Bard, zoals dat met ChatGPT al wel kan, dus (nog) geen mogelijkheid.

Ook over andere details blijft Google vaag. Gemini werd meteen in drie verschillende varianten gelanceerd. Hoogstwaarschijnlijk toonde het bedrijf de meest krachtige versie van het taalmodel. Die versie, Gemini Ultra, wordt pas in 2024 beschikbaar gesteld voor klanten en partners van Google. Momenteel kunnen Engelstalige gebruikers al converseren met de verbeterde Bard-chatbot, die nu aangedreven wordt door Gemini Pro. Ook daar hoort echter een kanttekening bij: het model is daar nog niet volledig multimodaal. Bard zou mettertijd dus wel nog een beetje slimmer worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business