Nieuws

Topman ARM: “AI kan gevaarlijk worden zonder override”

AI
©Allianz
Lopen we het risico de menselijke controle te verliezen over AI? ARM-topman Rene Haas denkt van wel. Hij waarschuwt voor de risico's en pleit voor een override.

De topman van het Britse chipconcern ARM Holdings uitte zijn bezorgdheden in een interview met persbureau Bloomberg. Hij pleit ervoor om achterpoortjes te installeren. Zogenaamde overrides moeten vermijden dat de menselijke controle over AI verloren zou gaan. Haas ziet dat de ontwikkelingen in AI ontzettend snel verlopen en vreest dat het aan dit tempo wel eens mis zou kunnen gaan. 

AI onder controle houden 

Er is de voorbije jaren al ontzettend veel veranderd op korte tijd. Zo verwijst de zakenman naar de gigantische datacenters die nodig zijn om platformen voor generatieve AI, zoals ChatGPT van OpenAI of Google Bard, draaiende te houden en verder uit te bouwen. ARM maakte in september zijn debuut op de beurs. Het Britse bedrijf (met hoofdzetel in Cambridge) was toen al 50 miljard euro waard. Ook andere grote fabrikanten van performance-chips, zoals NVIDIA, plukken de vruchten van de AI-revolutie. 

“AI zal zijn weg vinden in alles wat we doen, in elk aspect van ons (professioneel) leven. In de komende vijf tot tien jaar zal het alles veranderen”, stelt de topman. Haas’ bezorgdheden lijken oprecht, want hij spreekt een beetje tegen zijn eigen winkel. Het zijn namelijk de chipfabrikanten die gouden zaken doen dankzij de exponentiële groei van artificiële intelligentie en het toenemende aantal toepassingen. Haas hoopt met ARM wel een rol te gaan spelen en de AI-revolutie in een veilige, controleerbare richting te sturen.

Uitgelicht artikel Gemini Google lanceert taalmodel Gemini waarmee het OpenAI wil overtreffen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business