Nieuws

Adobe waarschuwt investeerders voor rechtszaak

Adobe
© iStock / bennymarty
Adobe, gekend van programma's als Photoshop en Illustrator, waarschuwt investeerders voor een rechtszaak die flink wat geld kan kosten.

Adobe heeft deze week de cijfers voor Q4 2023 naar buiten gebracht. De cijfers zelf zien er goed uit, maar bieden niet het volledige plaatje. In een dossier waarin het bedrijf de cijfers verder toelicht, waarschuwt het investeerders voor een rechtszaak, schrijft The Register. De zaak zou, ondanks de 5,05 miljard dollar omzet en 12% groei, flinke gevolgen kunnen hebben.

Adobe wordt in de VS onderzocht door de Federal Trade Commission (FTC) en laat weten dat de regulator juridische stappen overweegt. Het bedrijf zou de Amerikaanse ‘Restore Online Shoppers’ Confidence Act’ overtreden door geld te vragen wanneer iemand een abonnement probeert stop te zetten.

Verschillende gebruikers getuigen op Reddit over de annulatiekosten die Adobe in sommige gevallen aanrekent. Wie een (duurder) maandelijks abonnement op de diensten van Adobe neemt, lijkt geen last te hebben van de extra kosten. Het probleem speelt vooral bij wie een goedkoper abonnement heeft: als dat vroegtijdig stopgezet wordt, rekent het bedrijf namelijk de helft van de verschuldigde kosten aan als annulatiekost. Veel gebruikers zijn er echter van overtuigd dat ze intekenden voor een maandelijks abonnement, dat elk moment opgezegd kan worden. Ook afgestudeerden, die tijdens hun studie een abonnement hadden op de Adobe-programma’s, hebben last van de kosten. Zij zien plots de kost van het abonnement verviervoudigen, maar kunnen het abonnement niet zomaar opzeggen.

Adobe meent zelf natuurlijk dat het recht in de schoenen staat. Het bedrijf laat tegelijkertijd weten dat de FTC het daar niet mee eens is, en dat er daardoor flinke kosten gemaakt kunnen worden. Zowel een zaak verdedigen als een boete betalen kost geld. Adobe waarschuwt dan ook voor een “materiële impact” op de financiële resultaten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business