Nieuws

Nieuwe Windows 11-updates zorgen voor wifiproblemen

Windows 11 logo
© Microsoft
Microsoft heeft met de uitrol van de Patch Tuesday-updates een storm aan kritiek ontketend. De recente Windows 11-updates zouden voor wifiproblemen zorgen.

Boosdoeners voor de wifiproblemen zijn twee recente updates voor Windows 11: KB5033375 en de previewversie KB50532288. Volgens gebruikers op onder meer Microsofts Answers-community zou de update zorgen voor instabiele wifi-connectiviteit of verbindingen die zelfs volledig falen. Het grootste deel van de klachten lijkt afkomstig van gebruikers op zakelijke netwerken.

Het gaat dan om netwerken met zogeheten ‘fast roaming’-technologie. Die techniek zorgt ervoor dat je naadloos overschakelt tussen verschillende ‘accesspoints’ van een wifinetwerk. Na de update lijkt het op de getroffen apparaten niet te lukken te schakelen tussen die nodes. Wat de problemen veroorzaakt is vooralsnog niet duidelijk.

Thuisgebruikers hoeven zich alvast geen zorgen te maken over de bug. Dat meldt ook de University of British Columbia in een melding aan studenten en medewerkers: “Dit probleem is van invloed op draadloze bedrijfsnetwerken (ubcsecure, ubcprivate, eduroam), maar niet op thuisgebruik,” klinkt het. Verder lijkt het probleem zich te beperken tot Windows 11. Gebruikers op Windows 10 die de Patch Tuesday-updates alvast hebben geïnstalleerd, kunnen dus met een gerust hart ademhalen.

Tijdelijke oplossing

Vooralsnog is er geen zicht op een officiële bugoplossing. In de tussentijd kunnen gebruikers wel de updates, zowel KB5033375 als KB50532288, van hun computer verwijderen. Na het verwijderen van de update zijn alle wifiproblemen opgelost. Voor het verwijderen van de Windows 11-updates volg je deze stappen:

  1. Zoek via het startmenu naar Windows Updates.
  2. Open Windows Updates en klik op ‘Uw updategeschiedenis bekijken’, gevolgd door ‘Updates verwijderen’.
  3. Klik op de knop ‘Verwijderen’ achter de eerdergenoemde updates.

Het is mogelijk dat bètaversie KB50532288 niet op je computer staat. In dat geval hoef je enkel de cumulatieve update KB5033375 te verwijderen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business