Nieuws

Deelstepaanbieder Bird vraagt het faillissement aan in Amerika

Bird steps
© iStock / Michael Vi
Deelstepaanbieder Bird heeft in de VS het faillissement aangevraagd. Het bedrijf wil daarmee de mogelijkheid om te herstructureren.

In 2018 was Bird een van de eersten die met elektrische deelsteps in steden neerstreek. Sindsdien kwamen er steps bij van merken als Poppy, Lime bij. Hun wegbereider, die de ‘free-floating’ steps populariseerde, trok ondertussen weg uit Brussel en is ook in andere steden steeds minder te zien. Het Amerikaanse bedrijf vraagt nu het faillissement aan. Het doet dat volgens Hoofdstuk 11 van de Amerikaanse code voor faillissementen. Op die manier wil Bird opnieuw ruimte krijgen op te herstructureren en naar een gezond businessmodel te evalueren.

Dat bevestigt de deelstepaanbieder in een persbericht: het bedrijf begint “een financieel herstructureringsproces om de balansrekening te versterken en het bedrijf voor langdurige en duurzame groei te positioneren”. In 2021 maakte Bird een intrede op de New York Stock Exchange (NYSE), maar kon daar niet groeien. Integendeel: op een jaar tijd zakte de marktkapitalisatie van het bedrijf van 2 miljard dollar naar 70 miljoen dollar. In september verdween het bedrijf van de beurs, nadat CEO Travis VanderZanden al in juni was opgestapt.

Uitgelicht artikel Bird e-bike Bird introduceert nieuwe betaalbare e-bikes

Het is de bedoeling om tijdens faillissement Birds activa te verkopen. Dat zal via een veiling gebeuren, om er op die manier zoveel mogelijk munt uit te slaan. Tijdens de hele procedure zal het bedrijf zijn diensten blijven aanbieden.

Ook Bird Europe en Bird Canada zullen hun diensten blijven aanbieden. Die bedrijven maken geen onderdeel uit van de faillissementsvraag. Hun toekomst komt dus niet in het gedrang. Dat zou overigens ook voor Bird in Amerika gelden. Het merk is er de grootste deelstepaanbieder en blijft gefocust op het “leefbaar maken van steden met micromobiliteit om autogebruik, verkeer en uitstoot te verminderen”. Het bedrijf verwacht de procedure over 90 tot 120 dagen afgerond te hebben.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business