Nieuws

Tesla roept 1,6 miljoen auto’s terug in China

Tesla Model 3
© Tesla
Tesla gaat in China maar liefst 1,62 miljoen auto's terugroepen. De reden is hetzelfde probleem met Autopilot waarvoor de constructeur al 2 miljoen wagens terugriep in de Verenigde Staten.

Net als op Amerikaanse bodem zal het potentiële veiligheidsrisico opgelost worden met over-the-air-updates (OTA). Er zullen features toegevoegd worden die moeten garanderen dat bestuurders aandachtig blijven wanneer ze de rijhulpsystemen (zoals Autosteer) gebruiken. Het gaat naar verluidt om bijna elke Tesla die ooit in China verkocht werd, maar ook geïmporteerde Model S- en Model X-voertuigen. De Model 3 en Model Y werden ook in China gebouwd.

Volgens de Chinese State Administration for Market Regulations (SAMR) kunnen Teslarijders “mogelijk misbruik maken van het niveau 2 (gecombineerd) geassisteerd rijden. Het risico op een ongeval en andere veiligheidsrisico’s zou toenemen”, aldus de SAMR.

Probleem met deuren Model S en X

Daarnaast loopt er een andere terugroepactie, die ook al plaatsvond in de VS. Bij 7.538 geïmporteerde Model S- en Model X-wagens kan er een probleem optreden bij het openen van de deuren na een ongeval. Ook dat euvel zal via een OTA-update opgelost worden en klanten hoeven hun wagen dus niet binnen te brengen bij een Tesla-filiaal.

De Amerikaans National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) houdt zijn onderzoek rond Autopilot, Tesla’s rijhulpsysteem, wel gewoon open. In augustus vorig jaar werd al beslist het onderzoek voort te zetten, na 11 botsingen met geparkeerde voertuigen van hulpverleners, sinds 2018. Daarbij vielen 17 gewonden en één dode. In een brief aan Tesla vroeg de NHTSA om gedetailleerde documentatie over Autopilot. Tesla moet kunnen aantonen dat er maatregelen ingebouwd worden die ervoor zorgen dat bestuurders hun ogen op de weg houden.

Tesla blijft het goed doen

Ondanks de terugroepacties en kinderziektes bij de rijhulpsystemen, blijft Tesla het goed doen. Zo boekte de EV-bouwer vorig jaar een recordverkoop: wereldwijd werden er 1,8 miljoen auto’s afgeleverd. Tegenover 2022 is dat een stijging van maar liefst 35 procent. Meer dan de helft van die wagens (zo’n 944.779 stuks) werden in China verkocht, de grootste markt voor Tesla. De fabriek in Shanghai heeft een jaarlijkse productiecapaciteit van 1,1 miljoen Model 3- en Model Y-wagens. Die worden niet alleen in China verkocht, maar ook geëxporteerd naar Europa, Australië en Nieuw-Zeeland.

Uitgelicht artikel Tesla Tesla breekt weeral verkooprecord, blijft BYD voor

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business