Nieuws

Segway komt met elektrische fietsen: e-bike of speed-pedelec?

Segway Xafari
© Segway
Segway staat bekend om zijn elektrische stepjes en scooters. Met de Xafari en Xyber maakt Segway een uitstapje naar het segment van elektrische fietsen.

Segway boekt in België met name successen met zijn elektrische stepjes, zoals de KickScooter Max G2. TechPulse schreef hierover ook een testverslag. Mogelijk kan het merk dit succes evenaren met de Xafari en Xyber, e-bikes met steeds een forse batterij en unieke ontwerpen. De Segway Xyber oogt echter niet als een e-bike. De aanwezigheid van een gashendel maakt het eigenlijk ook tot een elektrische brommer. De Xafari moet het daarentegen zonder zo’n hendel stellen en lijkt op eerste gezicht ook op een relatief ‘standaard’ e-bike.

Vlotte fatbikes

De dikke banden geven de Segway Xafari het ‘fatbike’-gevoel, en dat geldt ook voor de vering op de achteras. Wat de vering betreft biedt de Xafari een veerweg van 70 millimeter op de vooras en 80 millimeter aan de achterkant. Die vering op de achteras kennen we overigens niet alleen van fatbikes, maar zien we ook op elektrisch ondersteunde mountainbikes. Het ruige ontwerp, met de scherp getekende lijnen, van de Xafari doet hem ook wel als elektrische mountainbike overkomen.

Onderhuids is Segways Xafari echter niet zo verschillend van e-bikes van Trek of Gazelle, met 80 Nm koppel via een achterwielmotor en een in het frame verwerkte 913Wh-batterij. De motor heeft wel een te hoog vermogen om in de Europese Unie als e-bike te worden gekenmerkt: 750 watt. Het is op dit punt niet bekend of Segway een Europese versie wil uitbrengen met een vermogen van 250 watt – de limiet voor e-bikes.

Uitgelicht artikel Fiido Titan Fiido e-bike haalt ongekend bereik: 400 kilometer

Elektrische brommer

Met een koppel van 175 Nm is de Xyber nog flink sneller dan de Xafari. Hoewel Segway de Xyber als e-bike in de markt zet, is het eerder een elektrische brommer. Volgens Segway trekt de Xyber in 2,5 seconden op van 0 naar 30 kilometer per uur, met in de VS een topsnelheid van 32 kilometer per uur. De batterij in de Xyber heeft een capaciteit van 1.440 Wh, tenzij je het topmodel kiest: die beschikt over een cel met 2.880 Wh. Met de grootste batterij moet de e-bike een bereik bieden van 150 kilometer.

Segway Xyber
© Segway

Onthulling in Europa

Segway maakte verder bekend dat de e-bikes beschikken over verborgen sloten. Als het automatische slot werkt, hoef je die overigens niet zo vaak te gebruiken. De fabrikant stelt dat de e-bikes automatisch op slot gaan als je afstapt. Wie bang is dat zijn e-bike wordt gestolen, wordt weer gerustgesteld door de integratie van een gps-tracker en alarmfuncties.

Tot zover het functiepakket. Over prijzen en mogelijke lanceringsdata heeft Segway tijdens CES geen informatie uit de doeken gedaan. Er is bovendien nog geen informatie over Europese exemplaren en dus over een mogelijke Europese introductie van Segway e-bikes.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business