Nieuws

Android brengt widgets terug naar het vergrendelscherm

Vergrendelscherm Android 15 widgets
© Unsplash/Sama H.
Android 15 zou wel eens ondersteuning voor widgets op het vergrendelscherm kunnen toevoegen. Met Android 5 Lollipop werden de widgets juist nog uitgeschakeld.

Android-expert Mishaal Rahman zegt hiervoor aanwijzingen te hebben gevonden in de code van de Android 14 QPR2 Beta 3. Rahman stelt dat Google de widgets op het vergrendelscherm op twee manieren kan implementeren: met een simpele ‘At-a-glance’-widget, of met een “communal space”. Dat laatste houdt in dat je een afzonderlijke widgetpagina krijgt, zoals we dit kennen van iOS. Gebruikers kunnen dan zelf bepalen welke widgets zij op het vergrendelscherm willen tonen.

Vergelijkbaar met Today View op iOS is de zogeheten communal space niet constant zichtbaar, zegt de Android-expert. Je zou dus naar links of rechts moeten vegen om het widgetscherm tevoorschijn te toveren.

Exclusief voor tablets

Rahman wist alvast een eerste versie van de vergrendelschermfuncties in de Android 14 QPR2 Beta 3 te activeren. Duidelijk is dat de functionaliteit nog verre van af is. Momenteel toont de pagina een viertal widgets, afkomstig van de Google-app, Google Agenda en Google Klok. Als de functie met de release van Android 15 wordt meegenomen, zal het aanbod vermoedelijk snel groeien.

Het succes van de functie hangt echter wel af van de beschikbaarheid. Momenteel lijkt het erop dat Google de widgets in eerste instantie enkel naar tablets en andere grote apparaten brengt. Volgens Rahman is de functie namelijk gelinkt aan de “hub mode”, en die is enkel beschikbaar op tablets en andere grote Android-apparaten.

Uitgelicht artikel Android 14 webcam Met Android 14 werkt je telefoon als webcam

Google doet een Appletje

Of de vergrendelschermwidgets op een later moment alsnog naar smartphones komen, zal de tijd moeten uitwijzen. We schatten die kans overigens wel groot in. Apple bracht de widgets in eerste instantie ook enkel naar iPadOS, met iPadOS 13. Later kwamen de widgets alsnog naar iOS.

Voorlopig met een korrel zout nemen

Voorlopig moeten we de gedeelde informatie nog wel met een korrel zout nemen. Google heeft de komst van de widgets nog niet officieel aangekondigd. De eerste testversie van Android 15 verschijnt vermoedelijk in februari of maart. Dan moet blijken of Google de functie werkelijk in de nieuwe Android-versie heeft verwerkt. Het zou ook zomaar kunnen gebeuren dat de widgets pas in Android 16 worden meegenomen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business