Nieuws

Amazon houdt voet bij stuk in overnamestrijd iRobot

iRobot Roomba
© iRobot
Amazon doet geen concessies voor de overname van Roomba-fabrikant iRobot. Daarmee gaat de Amerikaanse webwinkelgigant voorbij aan de bezwaren van de Europese Commissie.

Volgens de Europese Commissie (EC) is de overname van iRobot door Amazon mogelijk schadelijk voor andere stofzuigerfabrikanten. Amazon zou het iRobot-concurrenten lastiger kunnen maken om hun stofzuigers via de webwinkel te verkopen, onder meer door de prijzen fors te verlagen. Merken die de prijzen niet verder kunnen verlagen, worden zo uit de markt geprijsd. Ook zou Amazon de Roomba-producten meer zichtbaarheid kunnen geven in zoekopdrachten of andere pagina’s, ten koste van concurrenten.

Voordat de Europese Commissie groen licht geeft voor de overname van iRobot zou Amazon eerst de concurrentiepositie van andere fabrikanten moeten verzekeren. Daar lijkt de webwinkelgigant echter niet in mee te gaan, meldt Politico. Amazon is volgens de nieuwssite niet van plan concessies te doen om de bezwaren van de EC weg te nemen, zoals geëist. Het is nu aan het Europese orgaan om de situatie te beoordelen. De definitieve beslissing valt op 14 februari.

Welke kant dat oordeel op valt, zal later moeten blijken. Eerder gaf de Commissie nog te kennen de overname te blokkeren als Amazon de bezwaren niet wegneemt. Dat laatste lijkt nu aan de orde. Of de soep zo heet gegeten wordt als ze wordt opgediend, zal voor of op 14 februari moeten blijken.

Goedkeuring in het VK

De mededingingsautoriteit (BMA) in het Verenigd Koninkrijk gaf eerder nog goedkeuring voor de overname. Daarmee blijven er voorlopig twee partijen over die hun oordeel moeten vellen: de EC en het Amerikaanse FTC (Federal Trade Commission). Ook de FTC startte eerder een onderzoek naar de iRobot-overname, met hetzelfde uitgangspunt als de Europese Commissie. De overname zou kunnen leiden tot verminderde concurrentie op de markt van robotstofzuigers.

Wanneer het oordeel van de FTC valt, is nog onduidelijk. Wat de mogelijke impact zal zijn van een blokkade is lastig te bepalen. Het is mogelijk dat Amazon daarna alsnog toezegt de bezwaren van autoriteiten weg te willen nemen, om de overname te kunnen doorzetten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business