Nieuws

Wereldwijde pc-markt ziet na twee jaar eerste groei

Pc verkopen groei
© Unsplash/Alienware
Marktonderzoeker Gartner heeft becijferd dat de wereldwijde pc-markt in het vierde kwartaal weer licht is gegroeid. De jaarlijkse daling zet echter door.

Bij het oprukken van de coronacrisis was er sprake van een ongekende groei van de pc-verkopen. De opkomst van het thuiswerken betekende dat mensen plots computers voor thuis moesten kopen, of deze van hun werk kregen aangeleverd. De daaropvolgende economische instabiliteit heeft deze groei in 2020 echter tenietgedaan. Mensen houden vaker de hand op de knip voor dure aankopen, en dat toonde zich in de wereldwijde pc-verkopen, die haast elk kwartaal verder leek te dalen. Gartner, die elk kwartaal de pc-verkopen onderzoekt, meldt dat die krimp stilaan ten einde komt.

“Voorraden genormaliseerd”

Na acht kwartalen van gedaalde verkopen, was er in het vierde kwartaal van 2023 weer sprake van groei. Hoewel het om een beperkte groei gaat van 0,3 procent, is het volgens de marktonderzoeker aannemelijk dat de groei doorzet in 2024. “De voorraad werd genormaliseerd in het vierde kwartaal van 2023, een probleem dat de sector al twee jaar teistert. Deze subtiele groei suggereert dat vraag en aanbod eindelijk in evenwicht zijn”, klinkt het.

Hoewel er groei verwacht wordt, zal ook 2024 geen jaar worden zonder obstakels voor fabrikanten. Verwacht wordt dat de prijzen van diverse componenten flink gaan stijgen, onder andere omdat de productie daarvan flink is teruggeschroefd. “Geopolitieke en economische omstandigheden gooien eveneens roet in het eten”, legt Gartner uit. Desondanks zouden fabrikanten hun verkopen kunnen zien groeien; ze hebben zich in 2023 al weten te wapenen tegen deze omstandigheden en zullen in 2024 niet dermate veel impact hiervan ondervinden dat hun verkopen dalen.

Marktaandeel Dell zakt onderuit

Welke fabrikanten het meeste kunnen profiteren van de groei, zal de tijd moeten uitwijzen. Dell en ASUS konden in het vierde kwartaal alvast niet profiteren van groei. Zij zagen hun verkopen jaar-op-jaar met respectievelijk 8,3 en 9,4 procent dalen. Voor beide merken gaat dit ook gepaard met een gedaald marktaandeel. Dell blijft in Q4 2023 steken op 15,8 procent, van 17,2 procent in Q4 2022. Het marktaandeel van ASUS loopt terug van 7,7 (Q4 2022) naar 7 procent op het einde van 2023.

HP zet daarentegen voor het tweede kwartaal op rij groeicijfers neer. Voor de hardste groeier moeten we kijken naar Acer, waarvan de verkopen in Q4 met 11 procent zijn gestegen (YoY). Lenovo blijft de grootste pc-fabrikant, met een marktaandeel van 25,6 procent. 0,7 procentpunt hoger dan in Q4 2022.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business