Nieuws

YouTube straft adblocker op sluwe wijze

deepfakes
© YouTube
YouTube wil wie een adblocker gebruikt gaan straffen met een 'suboptimale kijkervaring'. Daarmee wil het videoplatform advertentie-ontwijkers straffen.

Recent paste YouTube zijn videoreclames aan, waardoor je tegenwoordig advertentieblokken krijgt van wel 30 seconden, die je moet uitzitten om verder te kunnen kijken. Gewoon even een adblocker installeren, zou je denken? 9to5Google meldt dat dat niet zo’n goed idee is. Omdat YouTube het wil gaan afstraffen, kijk je misschien nog het best zonder adblocker.

In november testte YouTube al een systeem waarbij het laden van video’s vertraagd wordt als er een adblocker gedetecteerd wordt. Die testcase lijkt nu officieel te worden uitgerold naar iedereen die via de browser naar YouTube surft. Het videoplatform noemde het eerder een ‘suboptimale ervaring’. Mogelijk ben je de tijdswinst die een adblocker zou opleveren dus kwijt aan het bufferen van video’s, óf krijg je plots gepixeleerde 480p-content te zien. De vertraging zou wel maar een 5-tal seconden bedragen, wat minder erg lijkt dan de halve minuut aan reclame.

YouTube Premium

Het lijkt er sterk op dat YouTube kijkers naar zijn Premium-abonnement wil loodsen. Want naast het streamen via YouTube Music, is een advertentieloze ervaring een belangrijk onderdeel van het abonnement. YouTube Premium kost 11,99 euro per maand en laat je sommige video’s in betere kwaliteit bekijken en episodes downloaden voor onderweg.

Of er door YouTubes nieuwe maatregel veel gebruikers overstag zullen gaan voor Premium, moet nog blijken. Velen zullen wellicht de bluts met de buil nemen en mogelijk zullen adblockers op termijn weer een omweg weten te vinden.

Uitgelicht artikel YouTube logo YouTube verplicht je te kijken naar langere reclames

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business