Nieuws

Google verlaat plannen voor Chrome-browser op Fuchsia OS

Fuchsia OS Chrome
© Google
Google Chrome komt toch niet naar Fuchia. Chrome-ontwikkelaars zijn gestopt met de ontwikkeling van de Chrome-browser voor Googles relatief nieuwe besturingssysteem.

Lang werd gedacht dat Google Fuchsia OS zou doorontwikkelen tot een besturingssysteem voor pc’s en smartphones. Het avontuur begon in 2018 met enkele schermafbeeldingen van een vermeende desktopinterface. In 2021 volgde de volgende aanwijzing, de start van de ontwikkeling van Google Chrome voor Fuchsia OS. De Chromium-ontwikkelaars werkten sindsdien aan een desktopversie van Chrome voor het besturingssysteem. Van dit project is nu echter niet veel meer over, blijkt uit een Chromium Code Change. In de melding staat te lezen: “Chrome-browser op Fuchsia wordt niet onderhouden”.

Kortom: de Chrome-browser komt definitief niet naar Fuchsia OS. Dat lijkt ook meteen de doodsteek van het besturingssysteem voor laptops en desktopcomputers.

Ontslagen Fuchsia-team

Het bericht van het Chromium-team is niet per se een verrassing. In 2022 besloot Google al om zijn “workstation”-versie van Fuchsia te staken. Deze versie was bedoeld voor ontwikkelaars en gebruikers om apps te testen op het besturingssysteem. Sindsdien heeft de zoekgigant fors gesneden in het Fuchsia-team; 16% van de 400 ontwikkelaars moest in 2023 het bedrijf verlaten.

Samen met de ontslagen introduceerde Google een “workbench”-versie van Fuchsia. Deze versie is enkel geschikt voor ontwikkelaars en zou niet worden gebruikt voor producten. Duidelijk is dat de ontwikkeling van Fuchsia op een lager pitje is gezet. De kans dat het OS ooit op je laptop of desktop verschijnt, is dan ook heel klein. Ontwikkelaars hoeven er alvast niet meer naar om te kijken.

Fuchsia OS op Nest

Hoe de toekomst van Fuchsia er exact uit komt te zien, is niet bekend. Voorlopig blijft het OS in elk geval op Nest-schermen draaien. Ze blijven ook software-updates ontvangen. Het lijkt ons ook niet bijzonder logisch dat Google naar een ander OS overstapt; Fuchsia is vanaf de basis ontwikkeld voor slimme apparaten, zoals Nest-schermen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business