Nieuws

Zoekresultaten in Google zien er voortaan net wat anders uit

Google zoekresultaten
© iStock / LICreate
Om aan de Europese DMA-wetgeving te voldoen schuift Google in de zoekresultaten door vaker prijsvergelijkingen te laten zien.

De zoekresultaten van Google zien er sinds kort net iets anders uit. De verandering heeft alles te maken met de Europese DMA-wetgeving, waardoor het zoekbedrijf zich vanaf maart aan strengere regels moet houden. Google werd namelijk aangeduid als zogenaamde ‘gatekeeper’ of ‘poortwachter’, en het merendeel van de diensten, waaronder Zoeken, werd aangeduid als ‘core platform service’.

Om aan de regelgeving te voldoen verandert Google nu hoe zoekresultaten gepresenteerd worden. De DMA is erop gericht om kleine bedrijven een kans te geven naast grote bedrijven als Google en Microsoft. De manier waarop Google de zoekresultaten binnenkort indeelt toont aan hoe dat precies in werking moet gaan.

Eerst en vooral zal er een nieuwe sectie in de resultaten zitten. Wanneer je de prijzen van hotelkamers of restaurants opzoekt, zullen daar automatisch vergelijkingsdiensten in worden opgenomen. Op die manier moet je als gebruiker beter in staat zijn om een geïnformeerde keuze te maken. Bovendien biedt Google meteen een overzicht van meerdere vergelijkingswebsites, zodat je makkelijk informatie van meerdere bronnen naast elkaar kan houden.

Voor bepaalde zoekopdrachten zoals hotelkamers zal die nieuwe sectie altijd verschijnen. Dat gaat wel ten koste de vergelijkingsdiensten van Google zelf. Zo zal Google Flights, waar je de prijs van vliegtuigvluchten kan vergelijken, verdwijnen. Hetzelfde geldt vermoedelijk voor de vergelijkingstool van hotelprijzen: ook daarvoor zal Google vermoedelijk alleen nog doorlinken naar andere aanbieders.

Meer keuze voor gebruikers

Bovendien zal Google gebruikers meer keuze toestaan. Op Android-telefoons staat Google bijvoorbeeld ingesteld als standaard zoekmachine. Dat mag vanaf maart niet meer: gebruikers moeten namelijk de keuze krijgen. Google stopt daarom een keuzemenu in Android en de verschillende Chrome-apps voor mobiele toestellen en pc’s.

Er komt ook een keuzemenu voor de standaardbrowser op Android-toestellen. Wie liever niet van start wil gaan met Google Chrome, krijgt daar bij het instellen van een Android-telefoon de mogelijkheid toe. Google meldt dat gebruikers deze keuzemenu’s vanaf nu kunnen zien verschijnen, maar dat het menu nog uitgerold wordt.

Data meenemen

Als kers op de taart maakt Google bekend dat het binnenkort met een Data Portability API voor ontwikkelaars komt. Dat moet de ontwikkelaars van apps en diensten mogelijk maken om een ‘verhuistool’ in hun applicaties te verwerken. Daardoor kunnen gebruikers binnenkort hun gegevens bij Google downloaden en als het ware meenemen naar een ander bedrijf of andere dienst.

Meer op komst

Volgens Google zijn er meer veranderingen op komst. Daarvan brengt het bedrijf het publiek op de hoogte zodra ze uitgerold worden. Het bedrijf laat wel merken dat het niet enthousiast wordt van die maatregels. Hoewel de zoekmachineaanbieder aanpassingen doorvoert en de wetgeving volgt, laat het weten dat “sommige regels de keuzevrijheid van Europese gebruikers en bedrijven kan verminderen”. Geweten is dat niet iedereen blij is met de Europese internetregels: eerder klaagden Amerikaanse wetgevers al dat de EU Amerikaanse bedrijven viseert met de DMA-wetgeving.

businessdmaeuropagooglegoogle search

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals