Nieuws

Hackers dreigen rijksregisternummers 311.000 klanten Limburg.net op straat te gooien

Hacker
© iStock / artoleshko
Het hackerscollectief Medusa heeft de rijksregisternummers van 311.000 klanten bij Limburg.net kunnen bemachtigen en dreigt ermee ze te publiceren.

De openbare omroep VRT meldt dat de cyberinbraak van midden december vorig jaar dateert en dat het gaat om gegevens uit 2014 en 2015 die op een oude server van Limburg.net stonden. De hackers eisen losgeld, maar de afvalintercommunale laat alvast weten dat ze niet van plan is daarop in te gaan.

Concreet gaat het om de rijksregisternummers van 311.000 gezinshoofden, hun volledige naam en thuisadres. Limburg.net besloot om haar volledige computernetwerk tijdelijk offline te halen en ook de website was een tijdlang niet bereikbaar. “We zijn wettelijk verplicht om hier open over te communiceren en dat doen we ook. We hebben in kaart kunnen brengen welke gegevens er zijn buitgemaakt”, zegt Hans Roggen van Limburg.net aan de VRT.

Limburg.net: “Schade bleef beperkt”

De afvalintercommunale laat ook nog weten aan de openbare omroep dat het gaat om twee oude lijsten van directe inning. Daar zouden alvast niet alle inwoners van Limburgse gemeenten in voorkomen. Wie zich toch zorgen maakt, kan bij Limburg.net laten nagaan of zijn gegevens in de gestolen data voorkomt.

Daarnaast zou de schade beperkt blijven omdat in de oude bestanden geen telefoonnummers, wachtwoorden of financiële gegevens staan. Volgens Limburg.net hebben de hackers wel degelijk financiële gegevens van 61 Limburgers bekeken, maar die data zijn niet ontvreemd. Die mensen zullen gecontacteerd worden door de intercommunale.

Niet ingegaan op eisen

“We hebben geen contact gehad met de hackers en zijn ook niet van plan om in te gaan op hun eisen”, reageert Roggen nog tegenover de VRT. “Het blijven criminelen, dus je weet niet eens of je na betaling de gegevens effectief terugkrijgt”, klinkt het.

Op de website van het hackerscollectief (die enkel via het Dark Web te bezoeken is) staat een aftelklok die aangeeft dat Limburg.net nog een dag de tijd zou hebben om 100.000 dollar te betalen. Als de gegevens op straat belanden, dan zou die openbaarheid relatief zijn, want ze verschijnen dan op datzelfde Dark Web. De afvalintercommunale laat nog weten dat ze extra maatregelen heeft genomen voor zijn beveiliging om dergelijke incidenten in de toekomst te vermijden.

Beveiligingcyberaanvalhackerslimburg.net

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN