Nieuws

Google Nieuws kan soms onbetrouwbare AI-artikels bevatten

Google zoekresultaten
© iStock / LICreate
Wie ernaar zoekt, vindt door AI gegenereerde artikels in Google News. De zoekreus zou ze wel niet actief promoten of op de homepagina laten verschijnen.

Dat meldt 404 Media. Ze zouden wel enkel opduiken als de filter aangepast werd naar resultaten van de laatste 24 uur. Het zou ervoor zorgen dat de originele artikels dan niet zichtbaar zijn en enkel de ‘fake’ artikelen komen bovendrijven. Het gaat dus in elk geval om nieuwsartikels die door artificiële intelligentie herschreven werden en op schimmige nieuwswebsites verschenen.

Google reageerde aan Engadget op het voorkomen van AI-content in Google Nieuws. “Het is niet accuraat om te stellen dat deze artikels prominent in Google Nieuws verschenen. De websites in kwestie doken enkel op bij kunstmatige, sterk beperkende zoekopdrachten. Bovendien filterden die query’s ook de datum weg voor originele artikels. We nemen de kwaliteit van onze content zeer ernstig en hebben een duidelijk beleid tegen de verspreiding van content die er alleen maar op gemaakt is om goed te scoren. Websites die onze regels schenden, verwijderen we dan ook”, aldus de zoekreus in een reactie.

AI-content in Google Nieuws

Google benadrukt ook nog dat nieuwsartikels automatisch opgenomen worden in Google Nieuws en pas aangemaakte websites zouden dan wel eens door het detectiesysteem kunnen glippen of alleszins niet onmiddellijk geblokkeerd worden. Het doel van de zoekreus is naar eigen zeggen originele content te belonen, op basis van expertise, goede naam en betrouwbaarheid. Toch doet Google er goed aan om zijn detectiesysteem bij te stellen om AI-content in eerste instantie te blokkeren.

Uitgelicht artikel Google zoekresultaten Zoekresultaten in Google zien er voortaan net wat anders uit

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business