Nieuws

Eerste HMD-smartphone zonder Nokia-logo duikt op

Nokia X30 5G
© Nokia
HMD Global werkt naar verluidt aan een smartphone zonder Nokia-logo. Het zou zijn eerste telefoon zijn die niet onder het Nokia-partnership valt.

HMD Global kreeg in december 2016 de Nokia-merknaam in handen en produceert sindsdien Nokia-smartphones. De Nokia 6 was de eerste smartphone van het Finse HMD, dat grotendeels in het bezit is van Foxconn-eigenaar Terry Gou. Sindsdien breidde HMD zijn smartphonereeks uit met budget- en high-end-smartphones. Na de Nokia 9 PureView besloot HMD echter te stoppen met het ontwikkelen van high-end smartphones. Inmiddels is ook het ontwikkeltempo van budgettoestellen en telefoons in de middenklasse flink teruggeschroefd.

Mogelijk wordt die daling voortgezet nu de eerste eigen HMD-smartphone op komst is. Hoe de telefoon exact gaat heten bij de introductie is momenteel niet bekend. Wel weet 91Mobiles te vertellen dat de smartphone modelnummer N159V draagt. Ook wist de nieuwssite de handen op beelden van de HMD-telefoon te leggen. Daaruit blijkt dat het toestel aan de achterzijde twee camera’s meekrijgt.

Het scherm aan de voorzijde lijkt relatief dikke randen te hebben. Wel bevindt de selfiecamera zich in een hole-punch notch. Details over het formaat van het scherm of de paneeltechniek blijven we je voorlopig verschuldigd. Mogelijk laat dat op zich wachten tot de onthulling van de HMD-telefoon. Er is ook nog geen informatie beschikbaar over de chipset, batterij en opslagconfiguraties in de N159V.

HMD Global N159V
© 91Mobiles

Introductie in april 2024

Volgens 91Mobiles wordt de smartphone wereldwijd uitgebracht. Indiase consumenten zouden het toestel vanaf april in de winkelschappen zien verschijnen. Mogelijk gebeurt dat nog iets eerder in de Europese Unie, al blijft dat koffiedik kijken.

Het is goed mogelijk dat de smartphone volgende maand al gelanceerd wordt, tijdens het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona. HMD onthulde voorgaande jaren steeds nieuwe Nokia-telefoons tijdens de technologiebeurs. Of het ditmaal nog met nieuwe Nokia-toestellen komt, moet nog blijken. Vorig jaar liet HMD alvast weten smartphones onder zijn eigen merknaam te willen aanbieden. De smartphones moeten betaalbaar én duurzaam zijn.

Samenwerking met Nokia

Wat dit betekent voor de samenwerking met Nokia en de licentie op de Nokia Mobile-merknaam, is niet meteen duidelijk. De aankondiging lijkt er wel op te wijzen dat HMD Global minder afhankelijk wil zijn van Nokia. Bovendien scheelt het de fabrikant mogelijk in kosten. Vermoedelijk moet het de Finse telecomgigant Nokia namelijk per verkochte telefoon een licentiekost betalen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business