Nieuws

Apple zet in op Spatial Audio en betaalt meer aan artiesten

Apple Music spatial audio
© Unsplash / Auguras Pipiras
Apple wil meer nummers die Spatial Audio ondersteunen. Om daarvoor te zorgen zal het bedrijf artiesten meer uitbetalen.

Apple zet voor zijn muziekstreamingdienst volop in op Spatial Audio, ofwel ruimtelijke audio. Meerdere rapporten beschrijven dat Apple Music-aanbieder wil investeren in dat type opnames. Het bedrijf zou artiesten die ruimtelijke versies van hun muziek aanbieden zelfs meer royalty’s willen betalen.

In een gewone stereomix kan het geluid van twee kanten komen: links en rechts. In een Dolby Atmos-mix zijn er veel meer richtingen mogelijk. Of het geluid nu van linksboven, rechtsonder, achter je of voor je komt: met Dolby Atmos-technologie kan je het verschil in richting horen.

10% meer royalty’s

Samen met Tidal is Apple Music de enige streamingdienst waar Dolby Atmos-mixes te beluisteren zijn. Daar wil het bedrijf nu harder op inzetten door ervoor te zorgen dat er meer ruimtelijke audiotracks te vinden zijn. Om artiesten aan te moedigen Dolby Atmos-mixes online te plaatsen, wil Apple ze meer uitbetalen. Apple wil tot 10% meer royalty’s aanbieden aan artiesten met ruimtelijke audiotracks. Dat is op zich begrijpelijk: de ruimtelijke mixes zijn veel moeilijker om te maken en kosten dus ook iets meer.

Lang niet iedereen kan al van ruimtelijke audio genieten. Ook daar lijkt Apple aan gedacht te hebben: luisteraars hoeven niet naar ruimtelijke audio te luisteren om extra geld op te leveren, de ruimtelijke audio moet gewoonweg beschikbaar zijn. Op die manier wil Apple ervoor zorgen dat artiesten correct vergoed worden voor de investering die ze in ruimtelijke audio deden.

Sinds 2021

Apple biedt intussen heel wat Spatial Audio-nummers aan. Het muziekstreamingplatform ondersteunt de geavanceerdere muziekvorm al sinds 2021. Apple geeft cijfers over hoeveel tracks inmiddels ruimtelijke audio ondersteunen. Wel zitten de cijfers flink in de lift: nu zitten er 5000% meer ruimtelijke audionummers in Apple Music dan bij de lancering.

Wil je elders naar ruimtelijke audio luisteren? Dan ben je aangewezen op de diensten van Amazon Prime Music, Tidal of Deezer. Spotify biedt geen opties voor ruimtelijke audio of Hi-Fi.

Uitgelicht artikel Spotify Spotify stelt nieuw royaltystelsel voor met maatregelen tegen geldverlies

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business