Nieuws

Onlinediensten voor Nintendo Wii U en 3DS stoppen in april

Nintendo 3DS Wii U
© Unsplash / Ryan Quintal
Vanaf 8 april 2023 houden meeste onlinediensten voor de Wii U en Nintendo 3DS ermee op. Daardoor kan enkel nog offline gespeeld worden.

Gamers met een Nintendo 3DS of Wii U kunnen al sinds 2023 geen aankopen meer doen in de Nintendo eShop. Bij de sluiting van de eShop gingen niet meteen alle servers op de schop. De servers om online te gamen bleven namelijk gewoon overeind, al liet Nintendo wel weten dat ook die ooit uit de ether gehaald zouden worden. Vandaag laat Nintendo weten dat het op 8 april de stekker uittrekt.

Daardoor zal je vanaf 8 april 2024 niet meer online kunnen gamen met je Nintendo 3DS of Wii U. Het gaat hierbij ten eerste over multiplayerfuncties. Kortom: een potje Mario Kart of Super Smash Bros. tegen mensen op het internet is vanaf dan geen mogelijkheid meer. De online multiplayerfunctie is echter niet de enige die stopt met werken. Ook online rankings en het delen van data behoren vanaf 8 april niet meer tot de mogelijkheden. Indien een game een update krijgt, zal je die nog wel kunnen downloaden.

Offline games

Wat je dan nog wel kan doen met je Wii U of 3DS? Offline spelen blijft altijd een mogelijkheid. Verder zal je aangekochte games ook nog kunnen downloaden uit Nintendo’s eShop, al geeft de spellenfabrikant aan dat ook dat niet voor altijd geldt. Het bedrijf zegt dat downloadfuncties “in de nabije toekomst” zullen blijven werken, maar geeft daarvoor geen looptijd.

Nintendo schrapt trouwens niet alle onlinefuncties. Nog maar eens blijkt hoe heilig Pokémon is voor het Japanse gamingbedrijf. De onlinediensten Pokémon Bank en Poké Transporter blijven namelijk gewoon werken. Ook daarover zegt Nintendo dat de diensten “ooit” beëindigd kunnen worden, maar geeft het geen einddatum mee.

Conclusie

Vanaf 8 april 2024 zal je dus niet meer online kunnen spelen met je Nintendo 3DS of Wii U. Er bestaat een kans dat Nintendo de diensten vroeger opschort, zoals in het geval van een cyberaanval. Als alles goed blijft lopen, kan je nog drie maanden lang online games spelen met de toestellen. De 3DS heeft er dan meer dan 13 jaar dienst opzitten, de Wii U 12.

De Nintendo Switch, die sinds 2017 te krijgen is, zou nog tot minstens 2025 ondersteuning krijgen. De cijfers die de Wii U en 3DS voorleggen doen echter vermoeden dat de ondersteuningstermijn voor die console langer zal lopen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business