Nieuws

Samsung werkt aan crashdetectie voor duurdere smartphones

Samsung Galaxy S24 Ultra
© Unsplash / Zana Latif
Samsung werkt aan crashdetectie voor zijn duurdere smartphones, waaronder de Samsung Galaxy S24-reeks en de Galaxy Z Fold 5.

Meeste mensen hebben hun smartphone continu op zak. Voor smartphonemerken opent dat mogelijkheden: de toestellen kunnen je leven namelijk redden. Dat is vandaag al het geval voor de Pixel-telefoons van Google en alle Apple-gsm’s sinds de iPhone 14: die toestellen bieden namelijk crash- of ongevaldetectie. Binnenkort integreert ook Samsung de functie op een aantal Galaxy-toestellen.

Samsung zou momenteel aan zo’n crashdetectiefunctie werken, meldt Android Police. Het medium stelt dat de functie naar de premiumtelefoons van het Zuid-Koreaanse merk komt. Met andere woorden: de Samsung Galaxy S24, Galaxy S24 Ultra en Galaxy S24+ zouden allemaal de nieuwe functie krijgen. Hetzelfde geldt voor de Galaxy Z Fold 5. De Z Flip 5 wordt niet genoemd, al is de functie ook daar een mogelijkheid.

Het lijkt er bovendien op dat de auto-ongevaldetectie voor de nieuwste modellen is voorbehouden. Wie een Galaxy S23 Ultra of ander S23-model in huis heeft, zal de functie waarschijnlijk niet kunnen gebruiken. Dat komt doordat de benodigde sensor, die auto-ongevallen moet detecteren, op de S23 niet aanwezig is.

Virtuele sensor

Wel gaat het hier om een zogenaamde ‘virtuele sensor’, die meetgegevens van verschillende sensoren met elkaar combineert. Door gegevens van de accelerometer en gyroscoop te combineren kan gedetecteerd worden wanneer het toestel plots tot stilstand komt – en dus: wanneer je crasht. Die virtuele sensor zit klaar op de volledige S24-reeks, maar niet op de S23-telefoons.

Aangezien het om een virtuele sensor gaat, zou dat eventueel kunnen veranderen. Bij Android Police merken ze op dat er in One UI 6.1 een verborgen app zit met de naam ‘MoccaMobile’. Die app zou dienen om de crashdetectie aan en uit te zetten, al werd er verder niets over teruggevonden. Merkwaardig genoeg is de applicatie niet alleen beschikbaar op S24-toestellen: ook op de S23 Ultra, die geen virtuele crashdetectiesensor heeft, is de app terug te vinden.

Al langer aanwezig

Bovendien lijkt het erop dat Samsung al langer aan de functie werkt. Ook in eerdere softwareversies, zoals One UI 5.1.1, valt de app terug te vinden. Dat geldt echter slechts voor een bepaald aantal toestellen: op de S23 Ultra werd in de oudere software geen verwijzing naar MoccaMobile gevonden. Het is dus onduidelijk of de crashdetectie ook naar de S23 Ultra komt.

Vast staat in ieder geval dat Samsung aan de functie werkt. Wanneer deze klaar moet zijn is echter niet bekend: het merk communiceerde namelijk zelf nog niet over de nieuwe functie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business