Nieuws

Microsoft Edge importeert Chrome-data zonder toestemming

Microsoft Edge
© Microsoft
Het lijkt erop dat Microsoft Edge allerlei gegevens, zoals openstaande tabs, zonder toestemming van de gebruiker importeert uit Google Chrome.

Windows-gebruikers hebben ongetwijfeld al regelmatig moeten vaststellen dat Microsoft zijn eigen browser Edge graag naar voren schuift als standaardoptie. Door gegevens uit andere populaire browsers te importeren, hoopt de techreus de drempel om over te stappen nog verder te verlagen. Microsoft Edge bevat zelfs extra code om zoveel mogelijk instellingen, waaronder natuurlijk ook bladwijzers en opgeslagen wachtwoorden, in één klap te importeren.

Microsoft Edge te ijverig?

Mogelijk ging Microsoft een stapje te ver door zonder toestemming van surfers in Chrome geopende tabbladen over te dragen. Dat meldt The Register. Telkens wanneer Edge opgestart wordt, zou de code bijna alle browsegegevens uit Google Chrome zomaar overnemen, zonder dat de gebruiker daar iets in te zeggen heeft. Bovendien zouden die data ook meteen synchroniseren in de cloud. Op die manier wordt het lastig voor surfers om hun Chrome- en Edgegebruik (en de browserdata in kwestie) gescheiden te houden.

Opvallend: wie Microsoft Edge al die tijd links liet liggen, ziet dat de browser verwoede pogingen blijft doen om je toch de overstap te doen maken. Gebruikers zouden tevergeefs geprobeerd hebben om de data-import uit te zetten. De synchronisatie van surfdata uit Chrome zou toch nog plaatsvinden, tegen hun zin.

Meer klachten na Windows-update

Hoewel de kwestie dus al geruime tijd speelt, is het aantal klachten gestegen na een recente Windows-update, versie KB5034204 van 23 januari. Surfers moeten vaststellen dat de import van browsegegevens uit Chrome geforceerd wordt, maar hoe dat precies gebeurt, is niet duidelijk. In de releasedetails zegt Microsoft wel dat Edge surfdata importeert, maar niet dat het zo agressief gebeurt. Het is afwachten of de techreus daar binnenkort klaarheid over brengt.

Uitgelicht artikel Microsoft Edge Microsoft Edge behandelt Chrome-installatietool als malware

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business