Nieuws

Google komt met omslachtige “oplossing” voor opslagprobleem bij Pixels

Google Pixel 7a iFixit
© Google
Gebruikers van Pixel-telefoons kunnen na een systeemupdate plots niet meer aan hun bestanden. Google komt met een tijdelijke workaround.

Voor veel gebruikers van Google Pixel-toestellen bracht de Google Play-systeemupdate van januari 2024 meer problemen met zich mee dan hij oploste. Talloze gebruikers meldden zich op Reddit omdat ze de toegang tot bestanden op de smartphone verloren. Daardoor kunnen documenten, foto’s en video’s niet geopend worden.

Het probleem

Aanvankelijk was onduidelijk wat het probleem veroorzaakte. Google adviseerde gebruikers dan ook om de systeemupdate voorlopig even uit te stellen. Getroffen klanten konden de bestandstoegang zelf niet herstellen, maar moesten wachten tot Google met een oplossing kwam. Het bedrijf komt nu met instructies die het probleem verhelpen, al is de nodige achtergrondkennis vereist om er iets van te maken.

Het gaat nog niet om een echte oplossing. Android-expert Mishaal Rahman kon bepalen dat de updateproblemen veroorzaakte in de DCLA-module. Die module zorgt ervoor dat software-updates kleiner gemaakt kunnen worden. De systeemupdate zorgde ervoor dat die module opnieuw van de fabrieksinstellingen gebruik ging maken, waardoor problemen ontstonden. Google merkt op dat dit probleem vaker speelt bij gebruikers met meerdere gebruikersprofielen of een werkprofiel op hun telefoon. Hoewel het probleem niet opgelost is, heeft het bedrijf wel een manier gevonden om de problemen voorlopig te omzeilen.

De oplossing

Om de workaround zelf toe te passen, moet je eerst de ontwikkelaarsmodus van je telefoon activeren. Dat kan door naar de instellingen te navigeren en daar naar het scherm “over deze telefoon” te openen. Daar vind je het buildnummer van je telefoon terug: tik hier herhaaldelijk op. Na een aantal keer tikken zal de telefoon je zeggen dat je een ontwikkelaar bent.

Daarna navigeer je, onder de systeeminstellingen, naar de ontwikkelaarsopties. Daar activeer je de mogelijkheid tot USB-debugging. Hierna koppel je de Pixel-telefoon met een usb-kabel aan je pc en kies je voor de bestandsoverdrachtmodus.

Daarna wordt het ingewikkelder: je moet de Platform-tools downloaden van de developersite van Android en dat .zip-bestand uitpakken. Daarna open je een opdrachtprompt en navigeer daarin naar de map met uitgepakte bestanden. Eenmaal je daar bent aangekomen, voor je het commando `adb devices` in. Op je telefoon zal een melding verschijnen die je om toestemming vraagt, daar klik je op ‘accepteren’.

Daarna moet je twee commando’s invoeren: `adb uninstall com.google.android.media.swcodec` en `adb uninstall com.google.android.media`. Nadat je een commando hebt ingevoerd, druk je op enter. Pas daarna begin je het tweede commando in te voeren.

Update op komst

Heb je deze stappen doorlopen? Dan kan je de Pixel herstarten om te kijken of het probleem is opgelost. Google komt later ook nog met een echte oplossing voor het probleem, waar geen technische kennis voor vereist is. Indien je niet op die update kan wachten, kan je nu al wel proberen om de bestandstoegang op deze manier te herstellen.

Uitgelicht artikel Google Pixel België Google Pixel-toestellen weer getroffen door opslagproblemen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business