Nieuws

Google Pixel-toestellen weer getroffen door opslagproblemen

Google Pixel België
© Unsplash/Thai Nguyen
Eigenaren van Google Pixel-toestellen melden dat apps geen toegang hebben tot bestanden op het interne opslaggeheugen. Google zegt het probleem te onderzoeken.

Via onder meer Reddit melden Google Pixel-gebruikers zich met opslagproblemen. Zij installeerden de Google Play-systeemupdate van januari 2024 die sinds kort beschikbaar is. Na het installeren van de beveiligingsupdate lijkt er iets mis te gaan met de toegang tot het interne opslaggeheugen. Gebruikers melden dat bestanden op hun smartphone, waaronder documenten, foto’s en video’s, niet geopend kunnen worden.

Opvallend is dat het probleem gebruikers er ook van weerhoudt om nieuwe foto’s en video’s te maken. De camera-app geeft steeds de melding dat het de bestanden niet kan opslaan. Het probleem treft ook Googles eigen Files-app. Gebruikers die de app openen zien een leeg veld verschijnen; het kan de bestanden in het interne opslaggeheugen namelijk niet uitlezen.

Onduidelijk is wat de oorzaak is van het probleem. Gebruikers worden alvast geadviseerd om de update voorlopig links te laten liggen. Voor de goede orde: het gaat om de Google Play-systeemupdate, niet de reguliere beveiligingspatches van januari met patchniveau 5 januari 2024. Die update kan immers wel gewoon probleemloos geïnstalleerd worden.

Uitgelicht artikel Google Pixel 8 teaser Google Pixel 8 getroffen door schermproblemen

Google Pixel-toestellen

Niet alle Pixel-smartphones lijken getroffen door de opslagproblemen. Het lijkt specifiek te gaan om Google Pixel-toestellen met Tensor-chips, inclusief de Pixel 6-, Pixel 7- en Pixel 8-serie.

Hoeveel gebruikers de problemen ervaren, is niet bekend. De uitrol van de Google Play-update is pas net van start gegaan, waardoor de gevolgen mogelijk relatief beperkt zijn gebleven. Normaliter moet de gebruiker een Play-systeemupdate ook zelf in gang zetten.

Niet de eerste keer

Opvallend is dat de bug nu al twee keer in korte tijd is opgedoken. In oktober 2023 kregen gebruikers al eens te maken met dezelfde bug. Ook toen werd het opslaggeheugen afgesloten voor apps.

Een oplossing kwam toen in de vorm van een reguliere systeemupdate. Of Google ook ditmaal zo’n update in ontwikkeling heeft, is nog niet bekend. Het bedrijf heeft enkel bevestigd dat het “bekend is” met de opslagproblemen en dat ze worden onderzocht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business