Nieuws

Google Maps krijgt toegang tot generative AI

Google Maps
© Unsplash
Maps is meer dan een navigatie-app alleen, en dat lijkt Google ook te willen benadrukken door AI toe te voegen. De AI kan straks bijvoorbeeld helpen om activiteiten te plannen.

Google werkt momenteel aan het trainen van een LLM (Large Language Model) voor Google Maps. Hiervoor krijgt het model toegang tot “gedetailleerde informatie over meer dan 250 miljoen plaatsen”, aldus Google. De AI wordt ook getraind op foto’s van gebruikers en hun reviews. Dit alles moet resulteren in een “Ask about”-chatbot, waar je allerhande Maps-gerelateerde vragen aan kunt stellen.

De functionaliteit van de chatbot komt in de buurt van Googles Bard AI-chatbot; in beide gevallen gaat het om ‘generative AI’. Dit betekent dat de AI, op verzoek, bepaalde zaken voor je kan genereren. Wat de chatbot in Maps precies kan doen, is nog niet bekend. Verwacht geen mogelijkheden om afbeeldingen te genereren of lastige wiskundige taken op te lossen. De chatbot kan je wel helpen bij het vinden van kindvriendelijke activiteiten of de beste restaurants om te brunchen.

Google Maps AI
© Google

Interactieve vragen en antwoorden

Google toont in de resultaten enkele reviews van de locatie(s) en laat je deze meteen opslaan. Als het antwoord niet naar wens is of je wilt meer informatie, dan kun je altijd een opvolgende vraag stellen. Vragen die je reeds hebt gesteld en de antwoorden van Maps worden altijd meegenomen in opvolgende antwoorden. Zo kun je Maps na het vragen om de beste musea in een stad, vervolgens de beste lunchlocatie laten voorstellen, waarbij de locatie van de musea in acht wordt genomen.

Experimentele fase

Zoals wel vaker rolt Google de AI voor Maps eerst uit in de Verenigde Staten. Of Maps ook in de EU zulke AI-functies krijgt, is nog niet bekend. Het is bovendien onzeker of de functie uit de bètafase komt. In de VS kunnen momenteel enkel mensen in het Local Guides-programma de chatbot testen.

Het gaat voorlopig om een experiment: als de generative AI niet werkt zoals verwacht, verdwijnt die mogelijk net zo snel als dat die gekomen is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business